… na, ez én lennék. Két dolog miatt, mindkettő jogvédelem miatt, és mindkettő olyan magatartás miatt, ami nem segíti a zeneipar kedvezőbb megítélését.

Elsőként szólnom kell arról a hivatalos levélről, melyben A Universal Edition AG ügyvédei felszólítják az IMSLP koordinátorát hogy zárjon el minden európai és kanadai felhasználót (IP cím alapján) az IMSLP-hez történő hozzáféréstől, mivelhogy az U-E AG által képviselt művészek anyagai is hozzáférhetőek, és ez ugye Európában 70 éves, Kanadában 50 éves elévülési idővel védett. Törvényes, jogos: mondhatja bárki, én meg mondom azt: és ezek után várjátok el a kultúrát a felnövekvő generációtól? MTV-s junk zene az igen, Bartók pedig tiltott? Eredmény: muszáj volt átmenetileg lezárni a hozzáférést, próbálkozások vannak valami kompromisszumra.
Anyázni itt lehet…

A második az sokkal bicskanyitogatóbb. Az izraeli Waves, a közkedvelt és népszerű plugin-ok gyártója azt a módszert találta a legmegfelelőbbnek jogai érvényesítésére hogy felbérelt egy csapatot akik stúdióról-stúdióra járva információt kérnek a stúdió számítógépén található plugin-okról, és ha Waves plugin-okat is bemutatnak nekik, jelentik ezt. Ha a Waves nem talál vásárlásra utaló adatot akkor pedig megy a hivatalos felszólítás és a per. Ez is jogszerű, törvényes – csak éppen az eddig tapasztalt legundorítóbb megoldás. Itt egy doksi amely ezt taglalja.

Jog: egy dühös ember
Cimke:     

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük