Hölgyeim és uraim, jóslatom szerint az elkövetkező években ez napi téma lesz… Az IFPI nemrég az EU törvényhozói számára ajánlást fogalmazott meg, mely a kalóz oldalak és elkövetők blokkolását javasolja az ISP-k hathatós közreműködésével (illetve a közreműködés kikényszerítésével a törvényhozó testületek által, mert az ISP-k a legtöbbször a fenébe kívánják az ilyet). Az ajánlást az Electronic Frontier Foundation (EFF) szervezet, mindnyájunk kedvenc szabadságharcosa szivárogtatta ki.

Nemrég Franciaországban elnöki közreműködéssel elindult a “teszt”, most úgy néz ki, ezt szeretnék kiterjeszteni a lehető legszélesebb körre. Ahogy az IFPI ajánlása fogalmaz: “A legtöbb ISP semmit nem tesz a kalózkodás megakadályozása édekében, pedig mindenki aki résztvevő ebben az ISP-k hálózatai és szolgáltatásai segítségével éri el a célját. Az ISP-k kezében ott van minden technikai és kereskedelmi eszköz a forgalom szabályozására”.

Csakhogy az ISP-knek nem nagyon fűlik a foguk az ilyen döntések vagy határozatok véghezviteléhez. Több felmérés is igazolta, hogy a felhasználók leginkább a multimédiás tartalmak iránt érdeklődnek, és a tartalmak szabad elérhetősége generálja a legtöbb forgalmat (és hasznot) az ISP-k számára. Azoknak az ISP-knek az esetében ahol korlátozó intézkedéseket vezettek be, drasztikus forgalomcsökkenés és elpártolás volt megfigyelhető kivétel nélkül – nem szeretjük ha a kifizetett sávszélességet más mondja meg, hogy mire használhatjuk fel.

További link-ek a témában:

Ezek után a pletyka az IFPI dániai szervezete által javasolt átalányáras full access-ről (cikk utolsó bekezdése) valójában figyelemelterelésnek tűnik. Kíváncsian várjuk az olvasóink véleményét a témában. Ti hogyan képzelitek el a kifehérítést, melyik oldalon álltok?

Az IFPI tartalomszűrést akar az EU teljes területén, az EFF ellenáll
Cimke:             

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük