A Nodal egy generatív zenei szoftver, friss koncepcióval:

A felhasználó által definiált rácsszerkezetben történik az egyes zenei események elhelyezése. A rács csomópontokból (zenei események) és az azokat összekötő vonalakból áll (az egyes események összefüggései). A rácsszerkezetet interaktív módon definiálod, amely aztán akárhány zenész (player entitás) által megszólaltatható, ahogyan a rácsszerkezetben nagiválnak. Az egyes események közötti időintervallumot az azokat összekötő vonalak hossza adja meg.

Nodal

Hibátlan ötlet! Minden adott ami a komponáláshoz szükséges, ugyanakkor egyszerűen átlátható és még improvizatív is, hiszen adott csomópontból sokfelé elágaztatható a folyamat, így mintegy lemásolja az emberi döntéshozatalt a közös játék vagy improvizáció során. A kimenete pedig szabványos MIDI, tehát akármin keresztül meghallgatható az eredmény, legyen az vas vagy plugin. Sajnos (még?) nincs belőle Windows-os verzió, a Mac felhasználók örülhetnek egyelőre (legalább OS X 10.4), és Universal Binary formátumban tölthető le ingyenesen.

Maga a rácsszerkezetű generatív zene nem a legújabb dolog a nap alatt, de ebben a megvalósítási formában először látható. A Nodal a Monash Universities Centre for Electronic Media Art kutatási projektjének az eredménye, köszönjük nekik.

Nodal – új koncepciós generatív zenei motor
Cimke:                             

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük