A MOTU megjelentette a 828 mk3 Firewire audio interfészt, beépített DSP effektekkel és mixerrel. 32 bites lebegőpontos DSP áll rendelkezésre a mix és effekt feladatokra, 192kHz-es működésre is képes, több I/O, Hi-Z hangszerbemenetek, túlvezérlés védelem, digitálisan vezérelt analóg bemeneti jelszint állítás, 2×2 TOSLINK ADAT csatlakozás, MIDI I/O, szinkronizáció találhatók rajta.

MOTU 828 mk3 front

Összesen 28 bemenet és 30 kimenet áll rendelkezésre az 1U magas rack-ben. Minden I/O az új 16 csatornás belső mixer-en keresztül halad át, melyet a 32 bites DSP hajt. Az effektek latency-től mentesek, a bemenetre, kimenetre vagy a buszokra alkalmazhatóak, standalone módban is. A számítógép felé küldött jel lehet száraz, effektezett, vagy száraz plusz effektezett monitor mix a zenészek számára felvétel közben.

Az effektek között reverb, parametrikus EQ, kompresszor/limiter található. A Classic Reverb 5 különféle room módot tud, 3 frekvenciasávon, állítható crossover pontokkal, szűréssel és a reverb lecsengése akár 60 másodperc is lehet. Kétféle kompressziót tud: egy standard kompresszort hagyományos Threshold/Attack/Ratio/Release/Gain kontrollokkal és egy Leveler-t, az Universal Audio LA-2A optikai kompresszorának élethű modellezésével – ez automatikus vintage gain kontrollt ad. Az EQ 7 sávos parametrikus, brit analóg konzolok után modellezve, 4 stílussal (Gain/Q profilok). LP és HP szűrők állnak rendelkezésre 6dB – 36dB tartomány közötti karakterisztikával.

A DSP kapacitás elegendő benne ahhoz, hogy 48kHz mintavételezés esetén az összes bemeneti és kimeneti csatornára kompressziót és 1 sávos EQ-t alkalmazhassunk kedvünk szerint. A DSP allokáció dinamikus, a foglaltságot egy kijelző mutatja. Minden bemenet, kimenet és mix busz rendelkezik egy send-el a Classic Reverb felé, a reverb kimenete a mix buszokon és kimeneti csatornákon jelenik meg, köztük választható split ponttal a send/return feedback hurkok elkerüléséhez.

Független +48V fantomtáp és 20dB pad található a két előlapi, előfokokkal ellátott mikrofon/Hi-Z kombó bemeneteken. Az egyes bemenetek rendelkeznek egy kapcsolóval, mely az alacsony impedanciájú XLR mikrofon bemenet és a nagyimpedanciájú hangszerbemenet között választ. A kombó bemenetek a V-Limit hardveres limiter-rel rendelkeznek a túlvezérlés elkerüléséhez. A limiter alkalmazása mellett a jelszint 0dB felé mehet (itt lép működésbe) egészen +12dB-ig, torzulás nélkül. További védelem alkalmazható a Soft Clip™ funkció segítségével.

Minden analóg bemenet digitálisan vezérelt jelszintállítással van felvértezve, mely 1dB-es lépésekben képes működni. A két kombó bemenet jelszintje egy-egy potin keresztül állítható, ez monitorozható az előlapi LCD kijelzőn is.A többi bemenet a CueMix FX mixer alkalmazáson keresztül állítható. Az egyes beállítás snapshot-ok elmenthetőek a számítógépre és visszatölthetőek onnan.

MOTU CueMix FX

Minden beállítás elérhető a programozható előlapi LCD-ről és a CueMix FX mixer alkalmazáson keresztül is (Max OS X és Windows XP/Vista). A CueMix FX segítségével grafikusan editálható az összes paraméter és effekt, talkback és listenback beállítás. A CueMix FX Mackie Universal Pro kontrollfelületről is vezérelhető.

MOTU 828 mk3 back

Két fejhallgató kimenet található rajta, külön jelszint állítási lehetőséggel, az egyik poti a fő XLR kimenetek jelszintjét is állítja. A “Master Vol” poti programozható bármely analóg/digitális kimenetek kombinációjának állítására. Ez pl. surround mix-ek kontrolljánál nagyon jó lehet. 8 analóg szimmetrikus TRS bemeneti/kimeneti csatlakozó található rajta, plusz a két előlapi kombó bemenet, plusz két fő kimenet XLR csatlakozókon. 16 ADAT csatorna áll rendelkezésre max. 48kHz mintavételezésnél, és tud S/MUX-ot is: ekkor 8 csatorna 96kHz-es ADAT vagy két 96kHz-es sztereo SPDIF használható. A formátumok a két bankon egymástól függetlenül használhatók. Mindkét mikrofonbemenet dedikált send kimenettel rendelkezik a hátlapon, ezzel insert effektek csatlakoztathatók a jelútba a digitális konverzió előtt. Bármely bemeneti csatorna kijelölhető return-nek a send-ek számára.

Direct Digital Synthesis™ (DDS) szinkronizációs motorral rendelkezik, Wordclock és SMPTE szinkronizációt is tud. Képes time code generálására és bejövő time code követésére – ehhez dedikált 1/4″-es csatlakozók találhatók a hátlapon. Két Firewire csatlakozó található rajta.

Mac OS X és Windows XP/Vista kompatibilis, WDM/ASIO/Core Audio driver-ekkel rendelkezik. Jön hozzá a MOTU-nál szokásos Audiodesk felvevő/editáló szoftver, ez csak Mac-en működik.

Februárban lesz kapható, 800 USD áron a tengerentúlon, nálunk drágább lesz… de nagyon jó vételnek látszik már most. További infók a MOTU weboldalán.

MOTU 828 mk3 Firewire audio interfész
Cimke:                                                                         

Egy gondolat a “MOTU 828 mk3 Firewire audio interfész” -hoz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük