Előző hírünkben olvashattál a papíralapú kottából való játék számítógépes helyettesítéséről. De mi van, ha kottát akarsz írni számítógépen? Persze ott a profi szekvenszerek garmadája, ahol ezt megteheted, de egyrészt elég kényelmetlen, másrészt iszonyat lassú, harmadrészt drága multaság lenne csak ezért venni egy szekvenszert…

És itt jön a képbe a Brown Egyetem és a Microsoft (ilyen is van, tényleg…). A Brown Egyetem és a Microsoft szponzorációjának köszönhetően egy már futó saját projekt, a Music Notepad került átdolgozásra. A Music Notepad egy 2D gesztus alapú kottaszerkesztő alkalmazás. A Microsoft a saját verzióját Tablet PC Music Composition Tool névre keresztelte és a Tablet PC-k képességeinek demózására használta fel, és engedélyt adott a projekt forráskódjának BSD open-source licenc alatti terjesztésére. Természetesen letölthető egy már futtatható verzió is a Microsoft Tablet PC PowerToy komponensek weboldaláról (letöltés az oldal megtekintése nélkül itt).

Music Notepad

A Brown Egyetem további fejlesztéseket és javításokat végzett a kódon, részletek és letöltés itt. A saját verziójuk továbbra is Music Notepad név alatt fut, és javasolt a letöltés tőlük, többek között azért is, mert a legutolsó 1.1-es verzióban már van MIDI export is.

Ha már tudsz kottát olvasni, akkor írj is…
Cimke:                                 

4 thoughts on “Ha már tudsz kottát olvasni, akkor írj is…

 • 2009-06-29 at 00:14
  Permalink

  Ne már… A spam-es weblinket töröltem. Nem hiszem el, hogy van olyan aki netezik és ez ne jönne össze neki? 🙂

  De van egy idevágó kérdésem is azon olvasóinktól akik blogot is üzemeltetnek:

  Ti kaptok hasonló témájú mintha releváns, de totális nonszensz típusú kommenteket? Ez most automata? És ha igen, vajon honnan a legtöbb? Tényleg érdekel…

  Válasz
 • 2009-06-28 at 12:41
  Permalink

  hogy lehet letölteni ezt a zenekészítőt?

  Válasz
 • 2008-02-29 at 22:00
  Permalink

  Igen, a LilyPond teljesen OK, de nem egyszerűbb egy Tablet PC-n gesztusokkal, nagyon gyorsan kottát írni? Persze kell egy kis gyakorlás, míg a gesztusokat elsajátítja az ember fia, de utána nincs ennél gyorsabb módszer szerintem.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük