Az Interactive Audio Special Interest Group (IASIG) és a szülő intézmény MIDI Manufacturers Association (MMA) kiadták az iXMF audio formátum publikus piszkozat verzióját. Játékfejlesztők, interaktív audio témakörben érdekeltek számára kötelező olvasnivaló!

Az IASIG fejlesztette és tartja karban az interaktív audio közösség számára fontos szabványokat, mint az I3DL2 az interaktív 3D audióhoz és a DLS hangszerdefiníciós formátumokat. A MMA a MIDI 1.0 karbantartásáért és a következő MIDI szabványokért felelős szervezet, mely a MIDI alkalmazásának minden területén tevékeny, a hangszeres definícióktól a vezérlési feladatokon keresztül a mobiltelefonokban használt szabányokkal bezárólag és azokon túl.

Az iXMF szabvány az alábbi követelmények kielégítésére jött létre:

 • az audio tartalom célszerű felhasználásának elősegítése
 • MIDI és audio együttes alkalmazása
 • eszközfejlesztések egyszerűsítése és támogatása
 • szabványos formátumok támogatása az iXMF-en belül (pl. MIDI, WAV, AIFF) az újabb formátumok létrehozása helyett
 • köztes modulok létrehozása a szűk keresztmetszetek áthidalásához
 • adatvezérelt audio rendszer kialakítása a kódvezérelt helyett
 • absztrakt interfész létrehozása a programozó és audio csapatok között
 • lehetőség egy alkalmazás vagy játék számára, hogy az egyes szolgáltatásokat szimbólumok alapján igényelje fájlnév vagy egyéb merev megoldások helyett
 • az audio team-ek számára az adat feletti kontroll biztosítása hangkészletek vagy kollekciók kezelésére kifejlesztett editor alkalmazás segítségével
 • a tartalomkezelés és -átadás/-továbbítás illetve az adatcsere egyszerűsítése és szabványosítása
 • egyedi megjegyzések hozzáfűzésének lehetősége az egyes hangokhoz

Az iXMF részben már kialakult szabványokon nyugszik. A fájlformátum az XMF konténer technológián alapul, melyet az MMA hozott létre és szabványosított. Az iXMF keretén belül készült új funkciók bekerülnek az XMF metafájl formátumba. Az iXMF (zenei) időzítése az SMF formátumon alapul, valamint az SMF-et használja a MIDI tartalom és az audióval társított tempó map-ek tárolásához. Az iXMF tartalmazhat már korábban szabványosított formátumokat is mint a WAV, AIFF, MIDI, stb.

Az iXMF nyílt, royalty-free szabvány, melyet nem egy cég, hanem egy szervezet tart karban, ezáltal lehetőséget adva a közösség általi továbbfejlesztésnek és módosításoknak. Használatáért semmilyen módon nem kell fizetniük a fejlesztőknek vagy a felhasználóknak.

Az iXMF nem egy termék, hanem egy fájlformátum szabvány. Az IASIG-nek nem áll szándékában sem authoring alkalmazás, sem pedig lejátszó fejlesztése a formátumhoz. Ez a feladat az audio és authoring cégekre és egyéni fejlesztőkre hárul. Reméljük, hamarosan egyre több alkalmazás támogatja a formátumot és könnyíti meg az interaktív audio tartalmak fejlesztését és beágyazását játékokba, mobil eszközökbe és általános célú alkalmazásokba.

Az iXMF publikus piszkozat verziója letölthető az IASIG weboldaláról (letöltés az oldal megtekintése nélkül).

Letölthető az iXMF audio formátum publikus piszkozat verziója
Cimke:                                                     

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük