Először voltak a vas eszközök: szintetizátorok, effektprocesszorok, keverők, stb. A számítógépek megjelenésével és fejlődésével egyre inkább megnövekedett az igény a gépen belüli munkára, ezért az emberiség vadul elkezdte a külső eszközök szoftveres klónjait elkészíteni, ahol csak a terület engedte és megvalósítható volt. Persze a számítási kapacitás sosem elég, ezért megjelentek a külső DSP eszközök, melyek szoftveres integrációval külső DSP-ken futtatták a kódot és biztosítottak több erőt. A konzumer kategória egyik első ilyen üdvöskéje a Creamware volt, részben róluk és a széthullásuk után történő eseményekről lesz most szó.

A Creamware SCOPE platformja már egy ideje a süllyesztőbe került, köszönhetően a rosszul teljesítő Creamware-nek és a versenytársak felemelkedésének. Valahogy nem tudtak lépést tartani a Universal Audio-val, a TC Electronic-al és az SSL-el. Igazság szerint saját magukkal sem, hagyták hogy a felhalmozódott tudás és technológia kifolyjon a kezeik közül, minek a vége csőd lett, kétszer is. Pedig a SCOPE platform, amiről most szó lesz, egyáltalán nem egy gyenge próbálkozás – inkább csak nem talált magának elég nagy felhasználói kört, nem tudta elhitetni magáról a professzionális arculatot.

SCOPE v5A széthullás után elhagyták a fejlesztők a céget, és a technológia egy része kínai kezekbe került. Szerencsére a romokból harmadszorra is felemelkedni látszik a SCOPE (ha nem is a Creamware neve alatt), legújabb arcát a Musikmesse-n fogja megmutatni, a Sonic Core cég jóvoltából (akikről erősen valószínűsíthető hogy volt Creamware alkalmazottak vagy tulajok/vezetők, akiknek sikerült újabb befektetőt találni, aki fantáziát látott a DSP technológiában). A SCOPE v5 szoftververzió ingyenesen és fizetősen is elérhető lesz, kivéve a kínai vonalat, akik ellen jogi lépéseket fontolgatnak. A részleteket itt olvashatod.

Sonic Core XITE-1A következő generációs SCOPE DSP platform első hardveres terméke XITE-1 néven fog megjelenni. A korábbi 14 processzoros verzióhoz képest 10x DSP kapacitás lesz majd elérhető az Analog Devices SHARC DSP-k új generációjának köszönhetően, melyek az audio csatlakozókkal együtt 1U rack magas külső házban foglalnak helyet. A számítógéphez PCI Express vagy ExpressCard csatlakozás áll rendelkezésre. Mixer-ek, több mint 50 effekt, sampler és szintetizátor érhető el, kompromisszumoktól mentes minőségben. Az architektúra nyitott 3rd party fejlesztők felé, biztos lesz még több plugin is…

Audio csatlakozás:

  • 2 x mikrofon előfok +48V fantomtáppal / 2 x Hi-Z hangszerbemenet az előlapon kombó csatlakozókon
  • 2 x szimmetrikus analóg XLR I/O
  • 1 x AES/EBU I/O
  • 2 x ADAT I/O
  • MIDI In/Out/Thru
  • Wordclock In/Out
  • fejhallgató csatlakozás az előlapon

A SCOPE v5 verzió egyszerre fog megjelenni PC-re (XP/Vista) és Mac-re, májusban, 2698 EUR + ÁFA bevezető áron. További infók a Sonic Core weboldalán.

A SCOPE platform jövője
Cimke:                                             

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük