Megérkezett az FL Studio 8, bár még nem teljes pompájában:letölthető a Release Candidate 3, de a végső verzió még várat magára. Az egyedi zeneszerkesztő program, ami valahogy mégsem igazi DAW (Digital Audio Workstation) mostantól még teljesebb környezetet ígér az ötlet megszületésétől az egyedi munkafolyamatokon keresztül a végső eredményig minden téren. Több mint 100 újdonság, fejlettebb kezelőfelület és engine, átdolgozott mixer, pattern-ek a playlist-ben, új multilink MIDI learn komponens, egy rakás új plugin és frissítések mindenütt – és ez még csak a kezdet… Az FL Studio 8-at a fejlesztőcsapat a múlt évben autóbalesetben elhunyt Juan Antonio Arguelles (Argu) emlékének ajánlotta.
FL Studio 8 sceenshot

 

Új plugin-ek
Plugin fronton a legnagyobb újdonság az FL SynthMaker, a népszerű SynthMaker plugin fejlesztőkörnyezet natív FL Studio verziója. Használatán keresztül lehetőség válik saját virtuális hangszerek, effektek és MIDI panelek készítésére, melyeket az FL Studio-ban használhatunk vagy megoszthatunk más SynthMaker felhasználókkal. A SynthMaker az FL Studio Producer és XXL verziókban lesz megtalálható.
FL Studio 8 SynthMaker

 

A Producer és XXL verziók további újdonsága a Slicex loop slicer és arranger lesz. Ütemfelismerő algoritmusok segítenek benne a darabolásban. Lejátszás, a darabok átrendezése, és dob loop-okra optimalizált time stretch állnak rendelkezésre a Slicex-en belül, az Edison szerkesztési lehetőségeivel.
FL Studio 8 Slicex

 

Minden FL Studio verzióban elérhetőek lesznek további új plugin-ek is. A Fruity Limiter egy egysávos kompresszor/limiter, maximalizáláshoz és egyedi track-ek vagy mix-ek kompressziójához ajánlott. A Wave Candy egy flexibilis audio analyzer és vizualizációs plugin oszcilloszkóp, spektrum analizátor, peak meter funkciókkal. A Soundgoodizer pedig a Maximus engine-en alapuló maximizer/enhancer plugin.Az alap verzióban megtalálhatóak lesznek a Maximus, Poizone 2, Morphine, Toxic Biohazard plugin-ek demó verziói is.

 

Átdolgozott plugin-ek
Az Edison felvevő/szerkesztő eszköz új funkciókkal gazdagodott: audio-to-MIDI analízis, jobban kezeli a nagyméretű fájlokat, szorosabb integráció lesz megtalálható a Playlist-el, továbbá egy új dob loop-okra kihegyezett, a néma szakaszokat intelligensen kitöltő time stretch komponens is lesz benne.
Az új Envelope Sequencer segítségével könnyen készíthetők repetitív arpeggiator pattern-ek vagy szekvenciák azokban a plugin-ekben, melyek az általános célú burkológörbét használják, pl. Sytrus vagy a Fruity Love filter. További finomítások és fejlesztések történtek a Video Player, FPC, Fruity Wrapper, Direct Wave és Parametric EQ2 plugin-eken is.

 

Átdolgozott kezelőfelület
Elsőként a háttérben állandóan aktív, a bejövő MIDI adatokat logoló komponenst kell megemlítenünk – ennek segítségével a MIDI információk soha nem vesznek el, és ha épp életed legjobb zongorafutamát játszottad és nem volt aktív a felvétel, akkor sem kell bánkódnod, mert visszanyerhető az infó, mintha a felvétel aktív lett volna. A logger 3 perces körkörös puffert használ a MIDI információk tárolására, a puffer tartalma bármikor a piano roll-ba irányítható.
Az új multilink kontroller funkció megtanulja és emlékezik az egyes plugin-ek vagy felhasználói felületelemek és a külső kontrollerek közötti kapcsolatokra. A visszatöltés során a kapcsolatok automatikusan újra kiépülnek, minden további konfiguráció nélkül, ezzel jelentős idő spórolható meg.
Szintén új az OGG Vorbis audio export lehetősége, és további apró, de hasznos funkciók segítik a munkát az egyes plugin-ekben és a felhasználói felületen.

 

Az FL Studio 4 verzióban kerül kiadásra: Express (csak letölthető verzió, 49 USD), FruityLoops (99 USD a letölthető verzió / 139 USD a dobozos verzió), Producer (199 USD a letölthető verzió / 269 USD a dobozos verzió) és XXL (299 USD a letölthető verzió / 399 USD a dobozos verzió).
További információk az Image Line weboldalán.

A belgák már a spájzban vannak: FL Studio 8 RC3!
Cimke:                                             

5 thoughts on “A belgák már a spájzban vannak: FL Studio 8 RC3!

  • 2008-03-25 at 09:18
    Permalink

    imádom ezt a progit 🙂

  • 2008-06-21 at 06:45
    Permalink

    Na aki eddig fikázta, az most kösse fel a gatyáját! 😀
    A 4-es óta használom, a 7-es óta csak ezt! 😀

  • 2008-11-28 at 10:39
    Permalink

    nem tudok sajnos angolul és szeretném használni ezt a programot. valaki tudna segíteni?? én mulatós zenét játszok de saját stílust szeretnék. Ha valaki tudna segíteni ebben nagyon megköszönném!! Üdv Levy!!

  • 2008-12-02 at 19:55
    Permalink

    Köszönöm Zsolt hogy ajálsz nekem mást de sajnos én most úgy állok anyagilag hogy nem igazán tudnák ilyesmit venni. De ha valaki tudna nekem ingyenes programot azt nagyon megköszönném!!!!!! Vagy esetleg küldeni!!! Freemail címem! Levente0703@freemail.hu !! Elöre is köszönöm Ja és mégegyszer köszi Zsolt!!!!!

Hozzászólások lezárva