Ha nem sikerült a kiadókkal szerződést kötni a zenéd kiadására/terjesztésére, akkor sem kell elkeseredned. Ma már úgyis egyre kisebb a jelentőségük a kiadóknak, és bár nagyon jó szolgálatot tehetnek, az sem rossz opció, ha saját kezedbe veszed a promóciót, disztribúciót és eladásokat. Ennek egy fontos előnye, hogy a bevételekből nem kell a kiadó jutalékát megfizetni – a terjesztő díján kívül nincs más költség. Most azokból a szolgáltatásokból szeretnénk átnyújtani nektek egy csokrot, amelyeken keresztül kiadó nélkül is érvényesülhetsz. Leginkább azok a zenészek és zenekarok fognak profitálni ebből, akik angol nyelvű szövegekkel próbálnak érvényesülni – a letöltések piacán a magyar nyelv többé-kevésbé esélytelen.

Elsősorban fontos kiemelni, hogy ezek a szolgáltatások nem működnek hatékonyan saját zenekari weboldal nélkül. Ez lehet független host-olású saját oldal, vagy MySpace, Facebook, stb. profil – mindegy, hogy hol helyezed azt el, de angol nyelvű legyen, releváns információkkal, és valamilyen közösségépítő és promóciós lehetőséggel a rajongói tábor bővítéséhez és az aktuális információk terjesztéséhez. Ha ez megvan, akkor jöhet a zenék disztribúciója.

 

Elsőként a TuneCore ajánlott: ez talán a legjobb opció a zenéid terjesztésére mainstream online boltokon és szolgáltatásokon keresztül. A TuneCore-on keresztül számos további bolt és szolgáltatás fogja terjeszteni zenédet, ezzel jelentős munkát véve le a válladról és időmegtakarítást eredményezve.

A CD Baby fizikai és digitális terjesztést is a kezedbe ad. Az oldal központi elosztóként szolgál: a zenészek a CD-iket elküldik a CD Baby-nek, majd egy egyedi művész oldal jön létre a CD Baby host-olásával. Itt szintén rendelkezésre áll a különféle digitális disztribúciós szolgáltatásokon keresztül történő terjesztés – a digitális track-ek a CD-ről készülnek, tehát ahhoz mindenképpen kell CD-vel rendelkezned, ezt jó tudni.

Az AmieStreet egy független zenészeket tömörítő szolgáltatás, dinamikus árazással. Már hallottatok nálunk róla a Spitzer botrány kapcsán. Érdemes igénybe venni, sok független zenész és zenekar igénybe veszi, sikerrel, továbbá az Amazon.com az egyik befektető, tehát stabil háttérrel rendelkezik.

A Speakerheart egy új cég, a PassAlong Networks egyik oldalága. Digitális disztribúció, kombinálva online eladásokkal – mindez egy elegáns, könnyen kezelhető felületen keresztül érhető el. A “Shelves” eszköz szerepel központi widget/pult megoldásként, mely weboldalakra, MySpace profilokba ágyazható, stb.

A Nimbit nagy letöltőközpontok felé történő disztribúciót ajánl, továbbá egy testreszabható widget-et a weboldalad vagy közösségi oldalaid számára.

Az Indie911 a Hooka widget-et biztosítja a művészek számára. A Hooka widget-en keresztül online eladások és hooka-to-hooka online chat történhetnek. Az Indie911 digitális disztribúciót is végez.

A Musicane nem végez disztribúciót csak eladási felületet biztosít – weboldal és beágyazható widget is készíthető náluk, melyeken keresztül az eladások kivitelezhetőek. Az INDISTR-en ehhez hasonlóan szintén létrehozhatsz egy művész aloldalt és azon keresztül eladásokat végezhetsz.

Ha csak promóciót szeretnél, akkor a Garagaband.com is egy lehetőség. Ez egy közösségi oldal, ahol a látogatók új zenéket vadásznak, értékelnek, és toplisták állnak rendelkezésre a népszerűséged ellenőrzéséhez. Ami az oldal mellett szól, az az, hogy rádiók és podcast-ek szedik innen zenéiket, ezzel jelentős promóciót nyerhetsz – bár itt nem minden stílus fog sikereket elérni, inkább a népszerű, sokak által hallgatottak.

Végül említést kell tenni a Snocap-ről is, bár piaci státusza kérdéses, az Imeem által történt felvásárlás következtében.

Disztribúciós és promóciós tippek zenészeknek
Cimke:                                             

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük