Jelenleg pusztán egyetlen DJ szoftver van a piacon, mely képes az Ableton Live-on belül futni – a Deckadance. De ha inkább szeretnéd a már megszokott szoftvereidet használni, akkor van valahogy lehetőség összeházasítani az Ableton Live intuitív munkamódszerét a DJ deck-ekkel? Hát persze…

A megoldás eltér PC-n és Mac-en, a szükséges apró kiegészítő szoftver miatt.

 

Mac-en:

A Mac felhasználók némileg jobb helyzetben vannak: a Cycling 74 ingyenes Soundflower alkalmazásának segítségével 1 perc alatt kész a megoldás. A Soundflower virtuális audio engine, mely egy alkalmazás audio kimenetét egy másik bemenetére irányítja.

Cycling 74 Soundflower

A DJ szoftverben audio kimenetként a Soundflower-t kell beállítanod, majd a Live-ban a Soundflower-t kell kiválasztanod adott sávon audio bemenetként. Ennyi. Effektezheted a DJ szoftver kimenetét a Live effektjeivel vagy további VST plugin-ekkel, felvételeket készíthetsz, klippeket szerkeszthetsz, stb. Ezt természetesen csatornánként is megteheted, pl. a NI Traktor deck-ek kimenetét külön bevezetve a Live-ba, majd ott azokat egyedileg külön-külön processzálhatod.

 

PC-n:

PC-n a fizetős (50 USD) NTONYX Virtual Audio Cable a megoldás – van Vista támogatás is. A munkamenet mindenben megegyezik a Mac-es leírással, azzal a különbséggel, hogy itt a Soundflower-t a VAC helyettesíti.

 

Az egyetlen, ami nem automatikus ebben a módszerben, az a két alkalmazás közötti szinkron. Itt a füledet és a metronómot kell használnod arra, hogy a két szoftver szinkronban fusson, de a Live time stretch szolgáltatásait használva nincs különösebb pontosságra szükség.

Update: most hogy belegondoltam a szinkron is könnyen megoldható. PC-n a MIDI Yoke segítségével tudsz két alkalmazás között MIDI információt cserélni, ezzel összekötheted a Live-ot és a DJ szoftvert, bármelyik is legyen a master/slave. Mac-en az IAC buszon keresztül lehet összekötni a két alkalmazást, Live – Traktor példa itt.

DJ deck Ableton Live-ban, hogyan?
Cimke:                                         

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük