Megtörtént az amire senki nem számított: a világon elsőként a britek vállalták be a három-próbálkozás-és-vége ISP szűrés bevezetését, amiért oly sokat lobbiztak a kereskedelmi és jogvédő szervezetek. Nem kis kockázattal jár a művelet: az összes negatív visszajelzés, parázs viták és esetleges perek, a technikai kialakítás és felügyelet így a britek vállát fogja nyomni, nem szólva a közvélemény terhéről. Az USA-ban most egy darabig ölbetett kézzel fogják figyelni a brit tapasztalatokat és az alkalmazott módszereket – majd kényelmesen dönthetnek a bevezetés vagy elvetés mellett.

Az ISP szűrés a legnagyobb brit broadband ISP, a Virgin hálózatán fog először működésbe lépni – ez már csak hónapok kérdése. A jogsértő tevékenységen kapott felhasználóknak 3 lehetőségük lesz “megjavulni” (igazából csak 2: először figyelmeztető levelet kapnak, másodjára ideiglenesen felfüggesztik a hálózati szolgáltatást, a harmadik eset után kikapcsolják a szolgáltatást – ez pontosan a brit jogvédő szervezet, a BPI által erőltetett megoldás). A BPI technikusgárdája fogja az illegális letöltéseket nyomon követni, meghatározni az azokhoz kapcsolódó egyedi felhasználói fiókokat, majd az adatokat átadják a Virgin Media-nak, mely a felhasználói fiókokat nevekhez és címekhez tudja rendelni. Az akcióban nemcsak zenekiadók, hanem filmes és televíziós cégek számára is felajánlják a részvétel lehetőségét.

Érdemes elgondolkodni azon, hogy a korábban szabadabbnak tekintett, a személyiségi jogokat keményebben őrző Európa hogyan hódolhatott be az amerikai Nagy Testvér módszerének. Elemzők szerint az egyik lehetséges magyarázat az eltérő kulturális környezetben keresendő: Európában a zenét sokkal inkább a kultúra részeként kezelik, mint az USA-ban, ahol “csak” a fogyasztói társadalom egyik, de talán legfontosabb eleme. Brit vélemények szerint a nemzet kultúrájának megőrzése, annak fenntartható fejlődése megköveteli a szigorú jogi környezetet, mely az alkotókat minden területen védi. Nem is telt el olyan sok idő Paul McGuinness U2 menedzser MIDEM-en tartott beszéde óta – és már itt tartunk. Hm… tényleg ennyire erős a lobbi?

Itt olvashatod a Telegraph cikkét a témában.

A britek bevállalták
Cimke:                                         

4 thoughts on “A britek bevállalták

 • 2008-04-03 at 19:55
  Permalink

  r_808, a Virgin-nel kapcsolatban igazad lehet… jó meglátás, így Branson elkerüli a negatív amerikai közvéleményt, amely a piaci összefonódásból adódhat, ezt odaát nagyon komolyan veszik – ez részéről remek taktikai húzás. Nemhiába kiváló üzletember, ez tökéletes példája ennek.

  A brit helyzet ugyanakkor nem teljesen hasonlít a japánra. A briteknél kormányzati/politikai szándék is társul a jogvédők mellé, mely az európai dominanciával rendelkező brit zenepiacot és annak exportját is védeni szándékozik. Azaz, ha a tesztidőszak sikeresnek bizonyul és a társadalmi visszajelzések is elfogadhatók, akkor törvényi szabályozást is ki fognak alakítani, erre a brit kormányzati szervek többször is utalást tettek. És ha már egyszer van egy kialakult jogi környezet, akkor az EU tagállamok könnyebben alakíthatják ki saját országuk szabályzatait. Ez ilyen lavinaszerűen szakadhat ránk, függetlenül az angolszász jog és pl. a magyar jog eltéréseitől.

  Válasz
 • 2008-04-03 at 12:56
  Permalink

  aztán mint Japánban, majd jön egy brit ISP, amelyik TÁMOGATJA a letöltést és mindenki hozzájuk viszi a pénzét. meg kijönnek új p2p programok, amikkel már nem lehet egyértelműen bizonyítani hogy te bármit is letöltöttél. a piratebayt perelni meg olyan mint ha egy fegyverboltot perelnének, csak mert az ott vásárolt pisztollyal lőttek le valakit.az internet és az opensource ellen senki sem győzhet, legalábbis demokratikus országokban számomra elképzelhetetlen. amit a geek-ek kitalálnak és segíti a népet, az előbb-utóbb átterjed az átlagemberek életébe is, aztán moralizálhat a kormány meg a kiadók, hogy így warez meg úgy kopirájt, a hipokrita hozzáállás nagyon messziről bűzlik.azt nem tudom, hogy mit ajánlanak fel ezért a faszkodásért cserébe a kiadók a nemperelésen kívül, de az nyilvánvaló, hogy nem értelmes dolog a fogyasztók ellen dolgozni ekkora versenyhelyzetben, szóval valakiknek biztos keményen fizetniük kell…szerintem a Virgin konkrétan csak azért veri a nyálát, mert Richard Bransonnak nemcsak internetszolgáltatója van, hanem mellette lemezkiadója és tévécsatornái is és így átfogóan akar és tud kontrollálni minden bevételforrást.
  ja és a kegyelemdöfés: a zenészek meg basszák meg magukat, koncertezzenek és éljenek meg abból. én is dolgozom 9-től 5-ig, és munkából veszem a Nordot. és nem sírok majd ha feltöltik a zenémet torrentre, mert ez az élet rendje. ha nem tetszik, nem kötelező zenélni, még Beyoncénak sem.

  Válasz
 • 2008-04-03 at 12:05
  Permalink

  Én előre félek, hogy a brit modell egyfajta referencia implementációként fog az EU számára szolgálni, pláne hogy a britek meg a világelső francia kezdeményezés hatására ugrottak rá a témára.

  Ahhoz pedig nem nagyon fűlik a fogam, hogy a hálózati adatokat nagyhatalmú szervezetek böngészhetik és lekérhetik – amennyiben valaki abszolút nem érdekelt a fájlcserében, még akkor is jogosan aggódhat az áthaladó forgalomból kiemelt adatainak monitorozása miatt.

  Nagyon is gyanús nekem a dolog – a figyelők mondhatják azt, hogy az adatokra azért volt szükség hogy pontosan megállapíthassák, vajon sértek-e törvényt, majd közlik, hogy megnyugodva vették tudomásul, hogy nem – de akkor már késő mert adataim harmadik/negyedik/… fél számára nyilvánosságra kerültek.

  Nekem személy szerint sokkal inkább tűnik az egész koncepció a jövőbeli digitális piac szabályozására és a korlátok kialakítására törekvő megoldásnak. Miközben mindenki elvakultan csak a személyes szféra védelméből fakadó kérdéseket nézi, a kiadók és jogtulajdonosok szép csendben felállítják a karámot körénk, birkák köré.

  Amennyiben itthon is egy hasonló szabályozást terveznek bevezetni, akkor mindenképpen meg kell majd vizsgáltatni egy jogászcsoporttal a piaci versenyt korlátozó hatásokat – tűrhetetlennek tartom hogy béna, lomha kiadók így próbálnak a piacon maradni az innovatív, szabad környezetben is sikeres versenytársak mellett. Ez lehet talán a legnagyobb ellenérv is az ISP szűréssel szemben, érdemes rajta elgondolkodnunk.

  Válasz
 • 2008-04-03 at 10:14
  Permalink

  magyarországon tudomásom szerinte legális zenét letölteni csak másokkal megosztani nem az. kiv. leszek nálunk mikor akarnak majd ilyet bevezetni.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük