Folyamatosan tudósítottunk benneteket az ISP szűrés aktuális állásáról, hogy mely államok hódoltak be a szórakoztatóipari nyomásnak és tartották fontosabbnak a pénzt a személyiségi jogoknál, illetve hogy hol bukott el a médialobbi akaratának keresztülvitele.

Mivel jogos aggályokra adhatott okot a francia kezdeményezés, majd a gyors ausztrál és japán adoptálás, végül pedig az angol tesztüzem, ezért értelemszerűen komolyan aggódhattunk adataink és magánszféránk védelméért. Szerencsére az EU egyáltalán nem gondolkodik hasonlóan mint az amerikai média által igába kényszerített báb politikusok vagy a média anyagi szempontjait a polgárok szabadságánál fontosabbnak tartó (és ezért megvetésre méltó) államok.

Az IFPI, BPI és egyes államok saját lobbi csoportjai által szorgalmazott ISP szűrési koncepció most úgy tűnik alaposan visszaütött. Az EU döntéshozói egyáltalán nincsenek elragadtatva az ötlettől, és inkább a beadványok másik végét fogták meg – abban nem az egyének által elkövetett jogsértést találták aggályosnak, hanem a szórakoztatóiparnak az európai Internet szabályozására való törekvését.

Szerdán végső szavazásra kerül sor az Európai Parlamentben. A hálózati szolgáltatás blokkolása jelen állás szerint nagyon komoly ellenkezéssel találja szemben magát és remélhetőleg bukni fog – nem utolsósorban a rengeteg tiltakozásnak köszönhetően. Helyette teljesen más szelek fújnak, a képviselőknek arról kell majd szavazniuk, hogy megakadályozzanak minden, a személyi szabadság korlátozására törekvő szabályozást (kiemelten kezelve az Internet szolgáltatás felfüggesztését/blokkolását).

Az új beadvány mellett áll az eredeti jelentést készítő Guy Bono, Michel Rocard volt francia miniszterelnök (éles ellentétben Nicolas Sarkozy jelenelegi miniszterelnökkel, aki központi szereplője az ISP szűrési koncepciónak) és a teljes svéd politikai közélet is. Ez utóbbi kissé érdekes fordulatot vet fel a Pirate Bay ellen jelenleg is folyó perek kérdésében (1, 2), és újból a Pirate Bay győzelmének az előjele lehet.

 

Mit jelent ez számunkra?

Egyáltalán nem bíztatást a kalózkodásra, mások szellemi termékének szabad lenyúlását. Sokkal inkább azt a megnyugtató tudatot, hogy igenis, a szabadság, a személyes szféra védelme az EU-ban fontos szempont. És ez valahol belül sokkal nagyobb értéket képvisel mint a szórakoztatóipari óriások könyvelése és pénzügyi helyzete. Az EU most újra bizonyíthatja, hogy szellemisége és érdekérvényesítő ereje nagyobb az azt befolyásolni igyekvő konglomerátumokénál és lobbi csoportoknál. Hogy ha valahol még létezik az egyén szabadsága, akkor az az EU-ban van, és nem az USA-ban (ahol már egyébként már régóta csak papíron létezik, hiába hajtogatják egyfolytában). Fontos az egyes EU tagállamok megregulázása is – ahol elszaladt a ló, ott a szavazás után olyan nyomás alá kerülnek az állami szervek, mellyel szemben kérdéses, hogy meddig képesek fenntartani a korlátozó álláspontot. Végül pedig egy egyértelmű jelzés lehet ez a médiaiparnak is: az EU-ban nem működik a “Nagy Testvér” koncepció, itt más módon kell piaci sikert elérniük a cégeknek, ezáltal szorosabb versenyhelyzetet teremtve, új technológiák és disztribúciós módszerek bevezetését szorgalmazva – és ha ezek megvetik a lábukat az EU-ban, akkor bizony könnyen előfordulhat, hogy az EU fogja akaratát rákényszeríteni a világ többi részére, ezzel mind az egyén, mind a szabad piac érdekeit szolgálva. Én szorítok…

Az Electronic Frontier Foundation cikkét itt olvashatod.

Az ISP szűrés az EU-ban nem nyerő koncepció
Cimke:                                 

Egy gondolat a “Az ISP szűrés az EU-ban nem nyerő koncepció” -hoz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük