Az Olinda a Schulze & Webb műhelyéből került ki a BBC Audio & Music Interactive R&D megrendelésére, és egyelőre csak prototípusként működik. És mégis, ez egy olyan innováció, amely korábban szűz területre nyomakszik be, és minden szempontból tetszetős. Az Olinda egy olyan digitális rádió prototípusa, melybe a közösségi hálók által biztosított funkcionalitást is beépítettek. Hallgatás közben mutatja, hogy a barátok milyen adókat hallgatnak, és a moduláris hardver bővíthető, cserélhető. A készítők szándéka a jelenlegi képességein túlmutatóan az, hogy a jövőbeli rádiók modelljét és design-ját közszemlére tegye és hozzászólások, viták alapján bontsa azt ki.

Olinda

Az Olinda 6 fényforrása mutatja, ha egy barát is hallgatja ugyanazt az adót, a hálózat WIFI-n keresztül működik és a BBC Radio Pop weboldalán keresztül szívja le az aktuális információkat. Minden fényforrás egyben egy kapcsoló is, melyek a barátok által hallgatott rádióra való hangolást végzik, így a közösségi hálón keresztül fedezhet fel az ember új rádióállomásokat.

Az alapegységre további hardver modulok csatlakoztathatóak. Ezzel lehetőség válik a bővítésre további megvásárolt modulokon keresztül, vagy akár a felhasználó is készíthet saját modult. A lehetséges modulok példa listája olvasható a PDF-ben. Remek ötleten alapul a bővítők fizikai megvalósítása is: az elektronikus csatlakozás rugós réz csatlakozókon keresztül történik, míg a modulokat mágnesgyűrűk tartják szorosan egyben. A csatlakozás kialakulásáról további részletes olvasnivaló itt.

Két poti felel a működtetésért: a külső a rádióállomások között ábécé sorrendben keres, a belső a leggyakrabban hallgatottak között válogat.

A kutatás és fejlesztés egyes fázisairól hamarosan videó is felkerül, addig is a PDF tartalmaz érdekes információkat.

Mivel a BBC nem forgalmaz fogyasztói hardvert, ezért egyelőre nem is vásárolható meg, ám a prototípus mögött meghúzódó szellemi termék felkeltheti a befektetők figyelmét és elképzelhető, hogy hamarosan a polcokon is megtalálható lesz a kirakatokban. A BBC a további fejlesztéseket ösztönző Creative Commons Attribution License alatt igyekszik jó gazdaként az Olinda gondját viselni, ami megint csak példaértékű hozzáállás.

További olvasnivalók és képek a Schulze & Webb blogjában találhatók.

Olinda – ez szép, ez jó
Cimke:                             

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük