Több helyről is megerősítették azt a szomorú tapasztalatot, amit az elmúlt pár napban mi is átéltünk: a Mac OS X 10.5.2 verziója komoly problémákat okoz minden pro audio alkalmazás számára. Recsegés, leállások, szétcsúszó szinkron, USP dropout-ok – és ezek csak a leggyakoribb problémák.

Amennyiben zenélésre is használod a géped, akkor ezt a frissítést ne telepítsd – nem lesz benne köszönet. A Native Instruments külön oldalt szentel a problémának, és a leírásuk szerint (és saját tapasztalataink alapján is) nem csak a NI szoftvereket érinti, hanem minden pro audio alkalmazást. Hasonlóképpen járt el a Serato is, akik hivatalosan is nem támogatottnak bélyegzik a 10.5.2 verziót egyelőre.

Ezzel egyidőben meggyűlt a bajuk a legfrissebb Airport update-et telepítő felhasználóknak is. A fentiekhez hasonló problémák jelentek meg a gépeken, ám míg egyeseknek szerencséjük van, és az Airport kikapcsolása zenélés közben megoldja a problémát, addig másokon sajnos ez sem segít. A MacFixKit információi szerint a 10.5.3-ban fontos Airport hibák kerülnek javításra, ez is abba az irányba mutat, hogy itt lehet a kutya eltemetve…

Update:

Úgy tűnik, a probléma leginkább a laptop felhasználókat sújtja, bár ott is vannak szerencsések, akik megúszták. Most már biztos, hogy az Airport Extreme update a ludas, ugyanis egyes laptop modellek a frissítés telepítése után is gond nélkül használhatók zenélésre. A legújabb, “Penryn” kódnevű, Broadcom chip-el szerelt gépeket pl. nem érinti a probléma. Ebből az is valószínűsíthető, hogy a driver körül lehet a gond.

Amennyiben te is megszívtad, és Tiger-t használsz, akkor ezen az oldalon találsz egy leírást arról, hogy hogyan lehet a frissítést eltávolítani és visszaállítani az azelőtti állapotot. Emellett, ha a frissítés telepítésekor a Time Machine futott a gépen, akkor ezt is használhatod a visszaállításra.

Mac OS X 10.5.2 és Airport frissítés – ha zenélsz, akkor ne…
Cimke:                                     

4 thoughts on “Mac OS X 10.5.2 és Airport frissítés – ha zenélsz, akkor ne…

 • 2008-05-13 at 11:33
  Permalink

  Nem történt elírás, a fix azoknak segít, akik Tiger-re telepítették fel az Aiport update-et és előjött náluk a probléma.

  Válasz
 • 2008-05-13 at 08:59
  Permalink

  gondolom hogy megtudjam milyen chipsetes a gépem, újra kellene indítanom Single-User módban. Azt meg nem akarom 🙂
  Lényeg, hogy én megúsztam…
  Egyébként van egy elírás az update-ben: Tiger van Leopard helyett.

  Válasz
 • 2008-05-12 at 18:37
  Permalink

  Akkor valószínűleg a szerencsések közé tartozol és a géped hálózati chip-je és annak driver-ei nem érintettek (frissítettem a cikket, lásd a magyarázatot).

  Válasz
 • 2008-05-11 at 08:25
  Permalink

  Nekem fel van telepítve, még sincs bajom a Logic-kal, MainStage és hozzátartozóival. Lehet csak én vagyok ilyen szerencsés? 🙂

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.