A Moog április 1-én jelentette be a Moog gitárt, akkor sokan, köztük én is tréfának tartottam. Utána kiderült, hogy bizony a hír igaz, és valóban készülőfélben van a gitár, most pedig már mindent lehet tudni róla. Nézzük csak, mit is tud, és megéri-e az árát?

Mit tud?Moog guitar

  • végtelenített/véges/némított sustain fázis, húronként konfigurálható
  • felharmonikusok állítható arányú mix-elése a sustain/mute módok között a nyaki és láb pickup-ok között
  • Moog filter: pedállal, vagy CV-vel vezérelhető

Ennyi, ez a hatalmas innováció, amitől mindenkinek el kéne dobnia az agyát. Nem MIDI gitár, nem szintetizátor, hanem a húrok/pickup/filter koherens összessége, mely lássuk be, kifejezetten jól hangzik. Az ára már kevésbé: 6500 USD. És nem néz ki jól, de ez ízlés kérdése… Ismeritek a Parker Fly-t? Az én személyes kedvencem, és nekem úgy tűnik Paul Vo, aki a gitárt tervezte, szintén szeretheti, mert pl. a fej egy az egyben a Fly-t másolja, ha nem tekintjük a Moog emblémát tartalmazó ívet, mint ahogy a piezo/single coil pickup kombináció is. A test tiszta Ibanez koppintás és az aranyozott potik már 10 évvel ezelőtt is ciki volt, kivéve a Satriani/Vai lelkülettel megáldottak számára.

A Moog nagy hangsúlyt helyez arra, hogy kifejtse, a gitárral eddig teljes mértékben elérhetetlen hangzásokat lehet megvalósítani. A húronként végtelenített sustain a központi eleme a koncepciónak, és itt tényleg újat alkottak, csakhogy lássuk be, egy Fernandes Sustainer is nagyon közel jut a Moog hangzáshoz, sokkal barátibb áron, ráadásul aki igazán olcsón szeretné megúszni, annak egy jobb gitár + effektprocesszor (jó hosszú delay-el) szinte ugyanaz biztosítja. Persze a Moog gitár válogatott, minőségi faanyagokból készül, prémium áron, prémium felhasználóknak. A korábban már bemutatott MP-201 pedál jól jön hozzá, és valószínűleg szükséges is minden képességének kiaknázásához, ez további extra költséget jelent.

Van még egy kis bibi vele: maga Paul Vo fejtette ki, hogy a rendeltetésszerű használathoz/hangzáshoz/végtelenített sustain-hez bizony spéci húrok szükségesek, melyek alapból a gitárral jönnek. Tekintve a húrok elhasználódási idejét, ha valaki mégis szeretne egy ilyet otthonra betárazni, akkor jobb, ha kapásból rendel hozzá pár extra húrcsomagot… mert bizony az átlagos húrokat csak vészhelyzetekre javasolják a fejlesztők.

Június 20-án, a Nashvillben megrendezett nyári NAMM-on fogják bemutatni hivatalosan, addig is böngészd a Moog Music weboldalát a további infókért és képekért. Az ára egy bevezető időszak után állítólag drasztikusan esni fog, ezért nem javasolt, hogy megrohamozzátok a boltokat és webshop-okat. A különféle vélemények és videómegosztó oldalakon található demó videók alapján ellentmondásos a megítélése, legalább annyian értékelték pozitívan, mint amennyien tartották drága hülyeségnek. A NAMM után meglátjuk, hogy hogyan értékelik a zenészek és valóban annyira különleges-e a hangja, mint amekkora feneket a Moog kerít neki.

Moog gitár – penge vagy béna?
Cimke:                                     

Egy gondolat a “Moog gitár – penge vagy béna?” -hoz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük