Az Apple új, 3G-s iPhone modelljének bemutatóján kiderült: a következő év nem a desktop-ról, hanem a mobilról fog szólni. Az európai felhasználók már nagyon várták az új modellt (köztük én is), megszoktuk a jót, senki nem szeret csigalassú netkapcsolattal bajlódni. Ez mostantól valóság lesz az iPhone tulajoknak: 4 sávos 2G, és 3 sávos UMTS/HSDPA elérés található a mobilban, amivel a világ minden táján használható. Ráadás a GPS, kell ennél több? 8GB-os modell 200 dollárért, 16GB-os 300-ért? Naná.

Apple iPhone 3G

Kicsit elszakadok most a technikai leírásoktól, az elemek élettartamáról meg hogy hány órát lehetséges beszélni egy feltöltéssel. Ami sokkal érdekesebb számomra, az az iPhone-ban rejlő lehetőségek – audio/video/multimédia, egy korrekt SDK-n keresztül. Azt olvashattátok, hogy már eddig is sok fejlesztés történt a témában, jobbára illegálisan kikódolt eszközökön, nem az Apple által hitelesített kereteken belül. Nem számít… nem az a fontos, hogy az Apple mit gondol a felhasználókról, hanem hogy a felhasználók mit gondolnak az Apple iPhone-ról. Az Apple a maga hatalmas kreatív potenciáljával elbújhat egy maroknyi üveges tekintetű elvadult zenész, videós, grafikus, programozó és geek mellett, egyszerűen fogalmazva, sokkal nagyobb potenciált látok a “nem rendeltetésszerű” használatban, mint az 1000. naptárban meg zenélő mütyürben.

Az SDK ugyan pénzbe kerül (100 USD), ez csúnya dolog. Az ingyenes és open-source közösségek bizonyára húzzák a szájukat és joggal: ma nem divat pénzt kérni azért, ami pénzt fial. Pláne hogy az XCode csak Mac-en, Leopard-on és Intel-es gépen fut (hm… talán ezzel is a gépek eladását akarják növelni?). Ez hiba, az Apple rövidlátó politikájának eredménye, de ugyanakkor nem akkora összeg, hogy ne lehetne kibírni. És persze pénzbe kerül az elkészített alkalmazások disztribúciója is: az Apple lecsíp 30%-ot minden eladásból, ami kissé soknak tűnik.

Nézzük azért a pozitív oldalát is. Az iPhone olyat tud ma amit a többiek nem nagyon: elégséges számítási teljesítmény és jó energiafelhasználás, jó kijelző és multitouch érintőképernyő technológia, desktop-pal felérő hang, videó és 3D lehetőségek, OpenGL ES grafika, OpenAL audio, gesztusvezérlés – hogy csak a legfontosabbakat említsem. Elég megnézni az iPhone alkalmazások sorát, hogy rájöjjünk, itt az átlagos mobilokon megszokott J2ME/MIDP platform képességeit messze túlszárnyalja az iPhone. És itt elsősorban a 3D-re gondolok, mind audió, mind videó szempontból.

Szóval ha már van egy iPhone a kezünkben, mit csinálhatunk vele? A MIDI kézenfekvő, mint vezérlő protokoll, és már egyedül ezzel is jól elboldogulhatunk. Használható az iPhone mobil kontrollernek, hangszerként, billentyűzetnek, szekvenszerként, stb. Aztán ott az audio/video: igazából minden rendelkezésre áll ahhoz, hogy csak a számítási teljesítmény határolja be a lehetőségeket: audio/video recorder, editor, sampler, batch processzor, konverter, DAW – bármivé válhat az iPhone a kézben. Szerintem csak idő kérdése, amíg lesz Logic iPhone-ra, persze némileg csökkentett lehetőségekkel és szinkronizációval. Vagy pl. Ableton Live az iPhone-on, király lenne, ugye?

Az Apple most igazán feladta a leckét a konkurenciának: egy közép árkategóriás mobil, ami mindent nyújt amit a felső kategóriától várnának az emberek. Ami a világ minden pontján használható. Dőlni fog kifelé a gyárakból. Mindenki ilyet akar majd – ha nem iPhone-t, akkor olyat, ami tudásában nem marad el mellette. És akkor szépen esnek az árak, ugrásszerűen fejlődik a technológia, jönnek az erősebb, gyorsabb processzorok, még több memória, mindez még kisebb helyre bezsúfolva, amíg olyan szintű nem lesz a miniatürizáció, hogy szingularitás jön létre, aztán rakétákat lő ki Los Angeles-re, mi meg rohanhatunk a 3. évezred csodafegyverével, a kalapáccsal a kezünkben, hogy szétzúzzuk a kis rohadékokat, de akkor már késő lesz, talán élni sem tudunk nélkülük már.

Vagy mégis. Kikapcs, kihúz, leül egy gitárral a kézben és azon gondolkodik, kellett ez nekünk?

Média hub lesz a 3G-s iPhone
Cimke:                                                                                 

2 thoughts on “Média hub lesz a 3G-s iPhone

 • 2008-06-10 at 22:05
  Permalink

  Én is épp egy ilyen telefonra vágyok! Én nekem tetszett az első iPhone is, csak nem volt benne GPS, azért nem akartam venni, csak az hiányzott nekem belőle. De így a cikk után úgy érzem, hogy nekem is nagyon sürgősen vennem kell majd belőle egyet, és színpadon élőben midi kontrollerként (szekvenszerként vagy samplerként) villoghatok a nézőközönség előtt, és csodát csinálhatok előttük! KELL NAGYON!!! 🙂

  Válasz
 • 2008-06-10 at 07:53
  Permalink

  :D:D:D
  jólesett ez az írás így kora reggel! : )

  vártammár hogy így leessen az ára, jolenne ha lenne vmi hivatalos info a magyar megjelenésről..
  (T-Mobile van apple siteon megjeleölve leendő forgalmazóként, de a honlapjukon semmi)

  avagy: épp készültem rá hogy lecserélem a 3éves jószágom, de várok még vele asszem.. : )p

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük