Az Apple WWDC-n a 3G-s iPhone mellett az is kiderült, hogy 2009-re tervezik az OS X 10.6 Snow Leopard kiadását. Előzetes infóim szerint itt az újdonságok helyett majd a stabilitásra és az optimalizációra fordítják a hangsúlyt: multicore optimalizáció, elméletileg 16TB RAM support a cél.

A jó hír, hogy megjelenik az OpenCL (Open Compute Library), mely segítségével a videókártyákban meglapuló brutális, és eddig jobbára elvesztegetett számítási teljesítményt lehetséges majd kiaknázni. A GPU-k ereje elérhetővé válik generikus, mindennapos számítási feladatok számára is. Ó, igen… még plusz 100 AU/RTAS plugin, még alacsonyabb renderidők. Jöhet!

A rossz hír viszont az, hogy a 10.6 kiadásával együtt megszűnik a QuickTime for JAVA támogatása, az egyetlen értelmes cross-platform média programozói felületé, amely nem csak lejátszani tud, hanem kőkemény editálás is végezhető vele. A helyét a QuickTime X fogja átvenni, amiben modern codec támogatást és optimalizált lejátszást ígérnek. Kérdés, hogy mi lesz a QuickTime-al Windows-on? Lesz vajon 64 bites QT X Vista-ra? Mi lesz a COM wrapper-rel? Friss fejlesztések esetén nem tanácsos a QTJava-ra alapozni, egy ideje az Apple a Java-t is hanyagolja, a jövő minimum ködösnek tűnik.

OS X 10.6 Snow Leopard és QuickTime X
Cimke:                                 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük