Megérkezett a MOTU Digital Performer 6! Új funkciók, fejlettebb működés, jobb erőforrás kihasználás és frissített kezelőfelület – kis és nagy fejlesztések százait hordozza magában. Final Cut Pro integráció, track comping – a DP6 továbbra is az audio-for-picture ipar vezető szekvenszere marad ezekkel.

MOTU Digital Performer 6

Új kezelőfelület
Függőleges zoom, tisztább megjelenítés/jobb áttekinthetőség, változatos színezési opciók az elemeknek, korlátlan számú fül az egyes nézetekhez, inspector paletták, egyesített track selector

 

Track comping
A DP korábbi verziói lehetőséget adtak take-ek felvételére egy adott track-re, majd a felvételek közül kiválaszthattad, melyiket is szeretnéd hallani. Most már megjelenítheted az összes take-et, és az új Take Tool-al darabolhatsz és összeállíthatod az egyes kiválasztott részekből a tökéletes végeredményt. Crossfade-eket használhatsz a standard audio szerkesztési lehetőségek mellett. Ha elkészültél egy verzióval, azt önálló take-ként használhatod, így a többlépcsős szerkesztéseket végezhetsz. Az egyes take-ek kibonthatók külön sávokra vagy a sávok take-ekké olvaszhatók össze – a take-ek úgy viselkednek mint a track-ek, saját play/mute gombokkal, kiemeneti hozzárendelésekkel, automatikával, stb. A take és track mostantól felcserélhető entitás lett, szabadon lehetséges közöttük mozogni – ezzel a korábbi verziókkal készített dalokkal is kompatibilis az új munkamódszer.

 

MasterWorks Leveler plugin
MOTU MasterWorks Leveler pluginA masterWorks Leveler egy Teletronix LA-2A optikai leveler klón, automatikus gain kontroll (AGC) karakterisztikával. Itt elfelejtheted a hagyományos kompresszor kontrollokat, a plugin lelke a fotódióda után modellezett viselkedés, mely automatikusan kompresszálja/limitálja a hangot. Mindenre használható az egyes hangszereken keresztül a submix-ekig, és a végső master esetében is, a dinamika károsítása nélkül. A plugin pontosan másolja az LA-2A kezelőfelületét, a VU kijelző az IEC szabvány szerint viselkedik. Mivel az LA-2A is többféle verziót élt meg életciklusa során, ezért itt is 4 különféle verzió található: gyors/lassú vintage és gyors/lassú modern.

 

ProVerb plugin
Egy CPU-barát konvolúciós reverb, terek hangzáshű visszaadásához. Egy rakás preset, audio fájl import – ezzel saját tereidet állíthatod elő, optimalizált működés – kis erőforrásigény, dinamikus mix – a száraz jel karakterisztikájához igazított a vizes jel bekeverése a kimenetbe, surround támogatás.
MOTU ProVerb plugin

 

Final Cut Pro integráció
Dinamikus kapcsolat a FCP és DP6 között, XML adatcsere, változatos update és szerkesztési lehetőségek a két alkalmazás között, projekt kapcsolat – az egyik alkalmazásból a másikban épp aktív projekt frissíthető, rengeteg kisegítő és munkát gyorsító eszköz. A DP6 támogatja a 23.976 FPS és 30 drop FPS projekteket. Firewire DV kimenet (NTSC monitoring), úszó ablakok, csupa hasznos funkció.
MOTU DP6 - Apple Final Cut Pro integráció
Kibővített fájlformátum támogatás
Broadcast WAVE, AIFF, SDII natív projekt formátumok, interleaved fájlok (sztereo és surround) natív támogatása, fejlettebb OMF/AAF import, további Pro Tools HD fejlesztések – RTAS plugin-ek az aux/master sávokon, és RTAS plugin-ek DAE alatt post-TDM insert-eken, multi-mono effektek DAE alatt, sidechain támogatás, DAE effekt kategóriák támogatása.

 

Fejlettebb plugin használat
Az Apple-vel közös munka során a MOTU fejlettebb AU plugin kezelést biztosít a DP6-ban:

  • 100% sample pontos időzítés
  • sidechain bementek
  • Cocoa támogatás – minden Cocoa alapú grafikus elem támogatott
  • Ramp automatika támogatása
  • kontroll felületek támogatása – Euphonix MC Control, MC Mix, Artist széria, Mackie Control Universal, stb
  • MIDI prioritás – pl. az Access Virus TI plugin esetében jön jól

Ezeken felül új plugin menedzsert kapott a DP6, dedikált plugin preset menüt és számítógép billentyűzetről történő vezérlést a prestek-hez.

 

Fejlettebb szoftver szintetizátor használat
A DP6-ban új a szoftver szintetizátorok kezelésének módja is – mindent a CPU optimalizálás érdekében változtattak – több plugin-t futtathatsz, van pre-render a virtuális hangszerek megszólalása előtt, nincs szükség freeze-re a Bounce to Disk műveletek előtt.
MOTU DP6 szoftver szintetizátorok

 

Audio CD írás
A DP6 fade és automatika eszközei plusz a mastering plugin-ek lehetőséget adnak a közvetlen RedBook CD írására, és image fájlok is készíthetők.
MOTU DP6 audio CD burning

 

A kiemelt újításokon felül rengeteg funkcionalitás, új munkamódszerek, a használatot megkönnyítő eszközök, minden amitől a MOTU jogosan várhatja, hogy újból felkerül a csúcsra a DAW-ok soha véget nem érő versenyében. Érdemes adni neki egy esélyt… További infók a MOTU weboldalán.

MOTU Digital Performer 6
Cimke:                                                                                                             

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük