Az Európai Bizottság egy kiterjesztett másolásvédelmi szabályozási kérelmet terjesztett fel elbírálásra: a jelenlegi 50 év helyett 95 évre szeretnék meghosszabbítani a másolásvédelmi periódust a hangfelvételek esetében, míg a dalszerzők továbbra is 70 éves védelmet élveznének.

Kiragadnék érdekesebb részeket:

A 10a (6) paragrafus a “használd vagy elveszíted” kifejezéssel él, azaz, ha egy producer nem publikálja a kiadványt, akkor kérés alapján a jogok visszaszállnak az előadóra. Továbbá, ha sem a producer, sem az előadó nem publikálja a kiadványt további 1 éves időszak alatt, akkor a jogok elévülnek mindkét fél számára. Tehát ha pl. 50 év alatt sem publikálja egy kiadó a művet, akkor annak jogai visszaszállnak a művészre, akinek 1 éve van arra, hogy kezdjen vele valamit. Ha ezalatt az 1 éves periódus alatt sem történik semmi, akkor public domain-be kerül a felvétel.

Az EU arra is ügyelt, hogy definiálja a “megjelenés” fogalmát: a fizikai formátumok esetében ez azt takarja, hogy a felvétel értelmes mennyiségben a vásárlók rendelkezésére áll, a digitális kiadványoknál pedig az online forgalmazók számára forgalmazásra rendelkezésre áll.

Itt az EU által biztosított FAQ az érdeklődőknek.

 

Az EU egyúttal szeretné tisztába tenni a határokon keresztüli jogdíjakat gyűjtő szervezetek munkáját és struktúráját. A cél az, hogy a broadcast ipar szereplőinek csak egy szervezettel kelljen kommunikálniuk, ahelyett, hogy lokális megállapodásokat kötnének területek szerint. A szerzők az EU bármely jogdíjakat gyűjtő szervezetével megállapodhatnak, az EU teljes területére vonatkozóan. A 24 szervezetnek 120 napja van a határokon átívelő megállapodásainak felülvizsgálatára és átdolgozására.

Korábban művészek csoportja kampányolt az EU-nál azért, hogy a területenkénti licenc-elést megszüntessék. A véleményük alapján, amennyiben a jogdíjakat gyűjtő szervezeteknek egymással kell harcolniuk az áron, akkor félő, hogy összeomlik a rendszer az egyre alacsonyabb árak miatt, és a nagy jogtulajdonosok visszahívják repertoárjukat és inkább ügynökségek keze alá helyezik azokat, vagy közvetlen licenc-elési megoldásokat alkalmaznak majd, melyeket saját maguk bonyolítanának. Úgy tűnik, az EU meghallgatta és megértette az érveiket, és cselekszik. És ez jó.

Az EU a kiterjesztett másolásvédelem mellett kampányol
Cimke:                                 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük