Háááááááát, ezt nem értem, mert érthetetlen: a Tascam bejelentette, hogy leállítják a GigaStudio sampler fejlesztését és a támogatást is. Ez a teljes termékvonalat érinti, beleértve a GigaPulse, GigaViolin és Giga VI szoftvereket is, melyeket széles körben használnak főként nagyzenekari kompozíciókhoz és filmes produkciókban, plusz egy rakás termék épül rájuk, különféle hangminta kollekciók motorjaiként szolgálnak. A terméktámogatás december 31-el ér véget.

Tascam GigaStudio4Fura, fura, fura… A Tascam most biztos szerez magának néhány ellenséget a felhasználók és a zenei cégek/partnerek között. Többek között azért is, mert úgy tűnik, a döntést már meghozták egy ideje, csak nem jelentették be – viszont az eladások folytak közben. És ráadásul december 31 után semmilyen támogatás nem fog járni a szoftverek mellé, ami egy Tascam méretű cég esetében megkérdőjelezhető hozzáállás a pro audio piacon.

Amit most egy okos, sampling-ben érdekelt piaci szereplő tehet az az, hogy azonnal elkezd crossgrade megoldásokat ajánlani a Giga felhasználók részére. Persze ennek lesz némi korlátja – mégpedig, hogy a Giga felhasználók iszonyatos méretű hangminta kollekciókat használnak, ami mellé igazán csak a 64 bites alkalmazások állíthatók párba, ha lennének – de Windows-on, ahol a Giga is működik, nincs olyan, amelyik generikusan kiválthatná a Giga szoftvereket (a Cakewalk Dimension Pro, bár 64 bites, akárcsak a SONAR, nagyon sokban eltér a Giga mentalitástól, a Native Instruments januárban ugyan beígérte a 64 bites Kontakt-ot, de a megjelenés dátuma bizonytalan) és a elnyerhetné a felhasználók kegyét. Mekkora felhördülés lesz ebből, meglátjátok…

Azt azért látni kell, hogy nem érte teljesen felkészületlenül a hangmintákban utazókat a Tascam bejelentése. Nemrég a Sonivox közölte, hogy saját duál platformos player-t fejlesztettek házon belül és az EastWest, Spectrasonics és Garritan is rendelkezik saját sample player megoldással – nyilván kényelmetlen helyzet egy külső alkalmazástól függeni, és aki megtehette, az már saját engine-t fejlesztett – aki nem, az pedig vagy fog, vagy más sampler gyártók eszközeire fog átállni.

A Giga szoftverek már be is kerültek a Tascam legacy alkalmazások közé.

Update: már el is indult egy online petíció a GigaStudio open-source licenc alá helyezéséről, bár a Tascam biztos kivárja, hátha talál rá vevőt (aminek valószínűsége nagyon kicsi).

Akik máris megoldást keresnek a Giga library-k további használatára, próbálják ki az ingyenes LinuxSampler-t. Windows és Linux támogatás (Mac OS X fejlesztés alatt), különféle grafikus felhasználói felületek és aktív fejlesztés LGPL licenc alatt, na és természetesen GS3 formátum támogatás, editorral – jól hangzik, ugye?

LinuxSampler funkciók részletesen

Senki ne parázzon, szerencsétek van: a GigaStudio-t megmentette az ARIA engine-t használó Garritan. A TEAC-tól a Garritan megvette a GigaStudio, Gigasampler, GVI, Gigapulse, és összes mellékes az övék. Technológiai összeolvadás fültanúi leszünk.

A nap híre: lőttek a GigaStudio-nak
Cimke:                                 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük