Egyre jobban betör a mai világba a 3D – filmekben, a web-en, a művészeti ágakban. Ezért részben az is felelős, hogy a nagy Internetes cégek, a Google, IBM, Microsoft azt szeretnék, ha a virtuális világokat egyre jobban benépesítenék az általunk létrehozott karakterek és tárgyak. Ez pedig könnyen kezelhető, az átlag felhasználó számára is érthető, és nem utolsósorban ingyenes 3D szoftvereket kíván. Amit persze nemcsak arra lehet felhasználni amire nekünk szánták, hanem generikus 3D modellezésre és szkeccsre is.

A trueSpace 3D pont egy ilyen alkalmazás, amit a Microsoft ingyen letölthetővé tett. A Microsoft felvásárolta a Caligari-t, az eredeti fejlesztőt, nyilvánvalóan a Virtual Earth fejlődését megcélozva. És akárcsak a Google a SketchUp-ot, ők is ingyenesen letölthetővé tették a szoftvert.

Caligari trueSpace 3D

A trueSpace egyáltalán nem gagyi, hanem komoly képességekkel rendelkező szoftver, még a fizetősek között is megállja a helyét. Egyszerű és használható kezelőfelület, komoly modellező eszközök, organikus formákhoz is, sőt szkriptelhető komplex generatív, interaktív modellekre. Van benne node editor, valósidejű 3D csoportmunka, egy rakás render opció és valósidejű DirectX9 renderer! A legjobb pedig az egészben az, hogy az export opciókat nem vonták meg tőlünk – a SketchUp-al ellentétben ez egy valódi 3D eszköz, minden ízében. Ami hiányzik az ingyenes verzióból az pár add-on, mint pl. a raytrace modul, de lehet nélkülük élni. Ja és persze csak Windows-on elérhető, de ezt a Microsoft ismeretében gondolom mindenki előre látta…

A VJ-k számára is hasznos lehet: egyre több VJ app tud 3D objektum importot, vvvv-hez és Processing-hez pedig remek kiegészítő lehet.

Caligari weboldal | Ingyenes trueSpace 7.6 letöltés | trueSpace videó oktatóanyagok

p.s. persze ott van a Blender is, az open-source rajongóknak, azt nagyon ajánlom.

Caligari trueSpace 3D ingyen
Cimke:                                                         

2 thoughts on “Caligari trueSpace 3D ingyen

 • 2009-07-02 at 09:51
  Permalink

  Azért mert azóta megváltozott a link. Most frissítettem, de ha felkerested volna a Caligari weboldalát, egyből megtaláltad volna a letöltés linket.

  Válasz
 • 2009-07-02 at 00:15
  Permalink

  Mint sok más weboldalon, itt se lehet “időtúllépés” miatt letölteni a TrueSpace progit. Miért nem?

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük