The DoorsA “The Doors” – Morrison, Manzarek, Krieger, Densmore – zseniális zenéje az örökkévalóságnak fog élni. A Kaliforniai Legfelsőbb Bíróság határozata értelmében a név viszont mostantól nem használható semmilyen esetben, ami nem a klasszikus négyes közös munkájának az eredménye.

A bíróság a billentyűs Manzarek és a gitáros Krieger egy alóbb rendű bíróságon már elszenvedett vereségét erősítette meg. Akkor a bíróság kimondta, hogy nem használhatják a The Doors nevet turnéikhoz, melyet itthon is láthattak/hallhattak a szerencsések (köztük én is). Ezt azt jelenti, hogy a Light My Fire, L.A. Woman, Break On Through slágerek már többé nem hangzanak el élőben a The Doors neve alatt.

Manzarek és Krieger más zenészekkel (köztük a The Cult énekesével, Ian Astbury-vel) a The Doors Of The 21st Century név alatt turnéztak, melyen Morrison képét is felhasználták. A névhasználat miatt a Morrison család, Pamela Courson volt élettárs családja és a harmadik élő Doors tag, John Densmore indítottak pert.

2002-ben Densmore elhárította a közös turnézást a The Doors név alatt. Elmondása szerint semmi baja nincs Manzarekkel és Kriegerrel, sem a turnéval, amíg nem használják a The Doors nevet, a zenekar logóját vagy bármilyen más, Morrison-hoz köthető témát ahhoz. “A Doors nem létezhet Jim Morrison nélkül” – volt a rövid válasz.

A Legfelsőbb Bíróság döntése nyomán Manzarek és Krieger több mint 5 millió dollár kártérítés megfizetésével tartoznak, melyet a turnézás során gyűjtögettek össze. Ezt az összeget Densmore, a Jim Morrison hagyatékot kezelők, és az 1974-ben elhunyt Pamela Courson szülei kapják.

A probléma gyökere abból fakad, hogy 1970-ben a zenekar egy komoly vitát követően megállapodott: a zenekarhoz kapcsolódó minden üzleti döntéshez közös egyetértés szükséges. A vita akkor abból robbant ki, hogy a Light My Fire dalt a Buick autógyártó cég TV reklámhoz szerette volna felhasználni – míg a másik 3 tag beleegyezett ebbe, addig Morrison tiltakozott, és végül nem született meg a reklám. Morrison 1971-es párizsi halála óta a megmaradt zenekari tagok és a szülők felosztották egymás között a The Doors Morrison-ra eső bevételeit (melyek azóta is szépen csordogálnak), és minden tag vétójoggal rendelkezik üzleti kérdésekben.

7 évvel ezelőtt a General Motors 15 milliót ajánlott a Light My Fire-ért, melyet Cadillac reklámhoz szerettek volna felhasználni, és mindenki, kivéve Densmoret belegyezett – ez is elúszott. Densmore az Apple iPod-hoz tervezett együttműködési ajánlatát is elutasította. “Morrison határozottan elutasította a reklámokat, és Densmore tiszteletben akarta tartani emlékét” – hangzott el a bíróságon.

Densmore megkönnyebülten vette tudomásul az ötéves huzavona végét. “Egy öt éves felhő oszlott el a fejem fölül” – nyilatkozta. Ami most szépen átkúszott Manzarek és Krieger feje fölé, csak az 5 év helyett most már 5 millió dolláros súlyos teherrel.

Végképp bezárultak az ajtók a "The Doors" előtt
Cimke:                             

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük