A korábbi promónak megfelelően, a Universal Audio hivatalosan is megjelentette az UAD-2 PCI Express (PCIe) csatolóval ellátott DSP kártyát. Az új kártya szakított az előd UAD-1 megoldásával, miszerint egy grafikus mag számolta az audio effekteket – az utódban Analog Devices SHARC 21369 DSP-k találhatóak. Az UAD-2 egy vagy több ilyen DSP-t tartalmazhat, és az UAD-1 kapacitásának többszörösét nyújtják a konfigurációk: Solo (2.5X), Duo (5X) és Quad (10X). A Quad képes egy 128 csatornás Neve 88RS mixer-t futtatni 44.1kHz-en! 4 db. UAD-2 és 4db. UAD-1 kártya használható egymás mellett, szabadon keverhető konfigurációkban. A Solo egy rövid és alacsony PCIe kártya, mely a modern kisméretű rendszerekbe is befér, a Duo és Quad teljes hosszúságú és magasságú PCIe kártya.

Universal Audio UAD-2 boxUniversal Audio UAD-2 DSP cardUniversal Audio UAD-2 control panelUniversal Audio UAD-2 resource meter

Az árak konfiguráiótól függően 500 dollártól (UAD-2 Solo) 2000 dollárig terjednek (UAD-2 Nevana 128). Az UAD-1 felhasználók korlátozott ideig ingyen crossgrade-elhetnek UAD-2 plugin-ekre, a 2008 vége előtt UAD-2 kártyát vásárlók szokás szerint levásárolható kupont kapnak. Korábbi híreink igaznak bizonyultak – valóban lesznek új plugin-ek a Moog-tól, Harrison-tól, Little Labs-től, stb.

Az új Moog Multimode Filter demó videója:

Az egyes konfigurációk kialakítása és további infók a Universal Audio weboldalán.

Laptop felhasználóknak sem kell szomorkodniuk: a Universal Audio dolgozik egy PCI ExpressCard megoldáson az UAD-2 Xpander név alatt, ennek megjelenése az év vége felé várható!

Update: csak egy kis színes…
Szóval, ugye az UAD-2-ben a korábbi grafikus chip helyett egy Analog Devices SHARC 21369 DSP teszi a dolgát. Ez abból a szempontból lehet(ne) érdekes, hogy elméletileg minden olyan eszközben, ahol ilyen DSP dolgozik, szintén megoldható lenne az UAD plugin-ek futtatása. Ami kapásból beugrik, az a Metric Halo 2d DSP bővítőkártya, ami ugyanezt a SHARC DSP-t használja. Nem tenném rá a fejem, hogy valaha is megjelennek az UAD plugin-ek más gyártó eszközeiben, de a gondolat, hogy UAD plugin-eket lehetne futtatni latency nélkül, nagyon-nagyon izgalmas. Mivel a bevétel nagy része a plugin-ekből származik az UAD-nak, ezért ki tudja, talán ha már eladtak egy csomó kártyát, akkor más gyártókkal is megállapodást köthetnek, így az UAD DSP processz partnerré válhatna sok más, az AD/DA konverzióra koncentráló gyártó számára. Az UAD nagy eladásokat szerezhetne, a partnerek minőségi plugin-eket nyújthatnának a felhasználóknak – ez egy nyerő helyzetnek látszik. A szoftveres világ plugin formátumaihoz hasonlóan, talán a DSP világban is kifejlődhetne egy kvázi standard modell később – de nem hiszem, hogy az UAD szívesen engedne be másokat itt maga mellé. Álmodozni azért lehet, nem?

Iskolakezdés: Anyu, egy UAD-2-t is…
Cimke:                                                 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük