Az Aurora 224 egy 2 csatornás open-source USB MIDI kontroller, mely DJ központú felhasználásra ideális, de természetesen minden más kontroller területen is megállja a helyét. Amivel kitűnik a kontrollerek közül, az a nyitott design, melyen keresztül látni lehet a nyákot, valamint a vezérelhető háttérvilágítás, melyen keresztül extra információ társulhat egy setup-hoz vagy adott kontroller elemekhez, csoportokhoz, konfigurációkhoz.

Aurora open-source DJ stílusú USB kontroller
Aurora open-source DJ stílusú USB kontroller oldalnézet

Mielőtt elszaladna a ló veled – az Aurora nem mixer, nem kezel audio jelet. Ez egy kontroller, mely mixer layout-al rendelkezik, a mix/DJ/mapping/stb funkciókat a számítógépes szoftvernek kell biztosítania – ez pedig nem probléma, hiszen az Ableton Live-tól a Native Instruments Traktor Scratch-en keresztül a DAW-okig mindenhol megvan ez a funkcionalitás. Az Aurora Creative Commons licenc alatt hozzáférhető, és megengedett a módosítás és a megosztás másokkal. A tervező srácok nem meggazdagodni akartak vele, hanem inspirálni az érdeklődőket, és szívesen látnak mindenféle módosítást és hack-et, ami kibővíti a funkciókat és alternatív felhasználási célokat tesz lehetővé.

Az Aurora 2 lineáris csatorna fader-t, egy A/B crossfader-t, 8 háttérvilágítású nyomógombot és 24 háttérvilágítású potit ad, a megvilágítás vezérelhető. Aki nem akar az építéssel bajlódni, az megvásárolhatja kompletten majdnem készre szerelve is. PC és Mac kompatibilis, Ableton Live template, Max/MSP és Pure Data patch-ek is letölthetőek hozzá, valamint az összes forráskód, ami a működését szabályozza, a diagramokkal, elektronikus komponensek listájával együtt.

Demó videó:

A tápot az USB csatlakozóról nyeri és nem szokványos USB eszköz abban az értelemben, hogy soros kommunikációt folytat USB kapcsolaton keresztül – ez speciális driver-eket kíván PC, mac és Linux esetében is, melyekkel a számítógép soros eszközként látja. Ez tulajdonképpen egy virtuális COM port alkalmazását jelenti, és természetesen van hozzá driver a chip gyártóitól. Azt azért el kell mondani, hogy mivel nincs natív MIDI driver, azért némileg bonyolultabb a setup és a kezdőket ez elriaszthatja, még akkor is, ha a majdnem készre szerelt csomagot választják. Aki nem fél egy kis setup és beállítási feladattól, az simán meg fog birkózni vele.

A komplett Aurora csak minimális munkát igényel, csak egy csavarhúzóra van szükség a darabok összeszereléséhez, ennek ára 420 USD. A DIY csomag csak a forrasztással jó baraátságban lévőknek ajánlott, ugyanis kissé trükkös az összeállítás, viszont csak 350 USD az ára. További képek, részletes infók, letöltés az Aurora weboldalán.

Aurora open-source DIY USB MIDI kontroller, DJ célokra ideális
Cimke:                                         

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük