Google Chrome logoGoogle Chrome + Adobe Flash = Szívás !!!

Szóval igen, muszáj írni erről néhány gondolatot… Valószínű, hogy nincs olyan, aki ne olvasott volna a Google új böngészőjéről, a Chrome-ról. Mivel mostanában elég sok para van Firefox + Flash ügyben, na meg a róka memóriakezelésén is lehetne bőven fejleszteni, gondoltam, adok a Chrome-nak egy esélyt, lássuk mit tud?

Hát… számomra nem sokat. Először is, nem értem, mi ez a fene nagy seggnyalás (bocs, nincs rá jobb szó…), ami a Chrome körül történik. Mintha mindenki igyekezne a Google kedvében járni néhány kedves szóval, remélvén, hogy majd az meghálálja neki. Én nem fogok. Lehet bármilyen egyszerű, kényelmes, gyors a szöveges tartalmak böngészése, de a multimédia terén nálam megbukott a Chrome.

Google Chrome Adobe Flash plugin crash error messageMiért? Az Adobe Flash támogatás, illetve annak hibás kezelése miatt. Először is, elismerem, a Firefox sem tökéletes. Az ominózus, a felhasználók tömegét érintő Flash videó lejátszási probléma engem is sújt. Főleg YouTube videókkal van gond, de a 2 másodperc utáni megakadás ugyanúgy előfordul rendszeresen a magyar és nemzetközi videós oldalakon is. Csinálhattam akármit, nincs megoldás. Talán egy full gép reinstall segítene, de ne már… minden más szempontból jól működik a produkciós környezet, Flash-el együtt. VJ szoftver, Flash authoring, videó kompozitálás – a Flash működik. Böngészés tekintetében soha nincs gond az Internet Explorer-rel, se az Opera-val, se a Safari-val. Azoknak persze megvan a maguk baja, pl. hogy baromi lassúak, de legalább bejönnek a videók és le is lehet játszani azokat.

A Chrome még a Firefox Flash paráin is túl tesz. Először is, a Firefox az általános Flash tartalmakat, banner-eket, játékokat, alkalmazásokat gond nélkül futtatja. Nem úgy a Chrome… Teljesen rendszertelenül omlik össze a Flash plugin benne (és kipróbáltam több verziót is), néha semmi gond egy adott oldallal, de egy újratöltés után azonnal jelentkezik a probléma, és bár a processzor még bírná, de áll a Chrome, belassul gép és jönnek a Chrome hibaüzenetek. Mondom, egy egyszerű banner esetén is. Namost, elég nehéz ma úgy böngészni, hogy az ember előre megpróbálja megtippelni, hogy vajon a meglátogatni kívánt oldalon vajon van-e Flash tartalom? Ide a rozsdás bökőt, hogy lesz! Az külön csemege, hogy az annyira hangoztatott külön szálakon futtatott böngészőfülek/processzek itt inkább ártanak, mint használnak. Elég elkattintani a Chrome ablakból egy másik alkalmazásba, majd újra előtérbe hozni a Chrome-ot és kezdődik minden elölről. Mintha ilyenkor újra lefutna egy Flash inicializáló folyamat, vagy a vezérlés visszaadásába valahogyan beleszólna a Flash. Ejjj… Ja, és ha több fülön is található Flash embed, akkor a szeparált processzek miatt többszörös a gond, a memóriafoglalás pillanatok alatt a felhőkben (nálam egy teszt session keretében 20 Flash tartalmas fül esetében a Chrome 2 perc alatt összehozta magának a 1.5GB memóriafoglalást!!!), a processzor térdre kényszerítve, áll a gép… Szánalmas.

Én nem tudom kinek a sara, az is lehet, hogy az Adobe kefélt el valamit a Flash-ben, de ha egyszer a Flash plugin korrektül működik más böngészőkben, akkor a Chrome is tehetne valamit az ügy érdekében.

 

Google Chrome Adobe Flash crash info

 

Egy szó mint száz: a Chrome körüli felhajtás egy kollektíven felfújt lufi. Hogy kipukkad vagy végül lebegni fog az megjósolhatatlan, de ha a Google komolyan gondolja az Internet uralmát (és eddig minden jel erre mutat), akkor vagy egyedül, vagy az Adobe-val közösen, de össze kell rántaniuk a böngészőt, hogy valóban web2.0 legyen a böngészés, és ne web0.2. Részemről megtettem a magamét, bejelentettem a hibát a Google-nek, kíváncsian várom a válaszlépést.

Google Chrome: ezen az ötleten még dolgozzál…
Cimke:                                             

3 thoughts on “Google Chrome: ezen az ötleten még dolgozzál…

 • 2008-09-08 at 17:30
  Permalink

  persze hogy csak egy nagy felhajtas az egesz… ilyen az egesz elbaszott vilag korulottunk. meglep? 🙂

  Válasz
 • 2008-09-05 at 13:59
  Permalink

  A Firefox 2.0-ig nálam hibátlanul kezelte a Flash-t. Csak csodálkoztam a sok panaszon, amit a neten olvastam, és telepítési hibának meg szétesett rendszereknek tulajdonítottam a hibát. Aztán frissítettem 2.0.x-re (már nem emlékszem mi volt a sub verziószám), és elkezdődött az azóta is tartó Flash para. Most 3.0.1-en vagyok és ugyanaz a szomorú helyzet áll fenn még mindig. Már csak a Flash 10-ben bízok, de azt eddig nem mertem feltenni a folyó munkák miatt, inkább megvárom míg kijön a full verzió és csak a felhasználói visszajelzések után fogom telepíteni.

  Viszont béta ide, béta oda, csodálkozom, hogy a Google fejlesztői ilyen trehány munkát végeztek Flash plugin ügyben…

  Válasz
 • 2008-09-05 at 13:36
  Permalink

  Szerintem annyira azért nem szar. Ez egy beta állapotú szoftver, ahhoz képest igencsak jó. Főleg ahhoz képest, hogy safari mac-en úgy megrémül egy flash oldaltól, hogy a kétmagos gép egy darabig moccanni sem mer. Na az egy vicc. Egy kész szoftvertől főleg. A foxinak milyennek kellene lennie 3.0/3.1 verziónál ha a chrome ilyen a 0.2-nél?.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük