A Steinberg Nuendo fórumon nemrég napvilágot látott egy hír Charlie Steinberg-től, miszerint készítettek egy hivatalosan nem támogatott multikliens ASIO driver-t, mellyel lehetségessé válik több alkalmazás szimultán használata ugyanazon hangkártyával vagy külső interfészzel.

Az ASIO protokoll alapvető koncepciója, hogy 1 audió eszköz egy időben csak 1 alkalmazással kommunikál, az alkalmazás teljesen lefoglalja a hardvert és az elérhetetlenné válik más alkalmazások felé. Ez persze nem praktikus, többen is vagyunk, akik szimultán használnak több audio programot a napi munkában, és aki nem olyan szerencsés, hogy audio eszközének drivere alapból biztosítja ezt a funkcionalitást, annak javasolt az új wrapper kipróbálása.

Az új wrapper proxy ASIO driver-t hoz létre (ASIO kliens), melyekből egyszerre több is csatlakozhat egy ASIO szerverhez, mely végül az ASIO hardverrel kommunikál. A szerver a kimenő stream-eket mix-eli, és a mix-et a hardver felé továbbítja.

Ne felejtsétek el: nem szerencsés ugyanazon kimeneteket több alkalmazásból egyszerre használni. Minden olyan folyamat, melybe nem lát bele az ember és nem tudja kontrollálni (és az ASIO szerver stream mix-elése ilyen) potenciális hibaforrásnak számít a végeredményben, és nem ajánlott a használata. Az új multikliens wrapper is ahhoz jó megoldás, hogy a több kimenettel rendelkező audio eszközök egyes kimeneteit függetlenül lehessen használni szimultán több alkalmazásból. Eddig az átlagos ASIO driver-ek “megfogták” a hardvert – az új multikliens driver-rel most már látható és használható a hardver több programból is egyszerre.

A driver letöltéséhez keresd fel a Steinberg Nuendo fórumot.

Új nemhivatalos Steinberg ASIO multikliens driver
Cimke:                                         

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük