A Microsoft az Apple “Let’s Rock” bemutatójára időzítette az új Zune multimédia lejátszó hivatalos megjelenését. Nem csak időben próbálnak az iPod-al lépést tartani, hanem izgalmas és hasznos vezetéknélküli, felismerő és rádió-centrikus funkciókat préseltek az új modellekbe. 5 verzióban lesz elérhető: 4GB, 8GB és 16GB flash memóriás, illetve 80GB és 120GB merevlemezes modellek kerülnek piacra, 130 – 250 USD közötti áron. A boltokban a tengerentúlon csütörtöktől lesz kapható hivatalosan, de az ügyesebbek már most megkezdték az árusítását.

Microsoft ZuneA 2006 végi megjelenés óta a Microsoft 2.5 millió Zune-t adott el, ami az iPod eladásokat tekintve akár kerekítési hibának is felfogható. 🙂 Az eladások növelése érdekében új funkciókkal próbálkozik a cég: vezetéknélküli kapcsolaton keresztül lehetséges dalokat stream-elni és letölteni, egy saját fejlesztésű felismerő/ajánló modul javasol tartalmakat a felhasználók egyéni és csoportos használati adatai alapján (ahogyan a Last.FM és a Pandora csinálja).

A hagyományos tartalmakat kedvelő felhasználókat sem akarták kihagyni, a rádióhallgatók címkézhetik az FM rádión keresztül hallgatott dalokat az RDS (Radio Data System) és RTplus (radiotext) technológiák segítségével. A “Buy from FM” névre hallgató funkció a címkék alapján biztosít lehetőséget későbbi vásárlásokra. “Az emberek többsége a rádióból hallja először az előadókat” – volt a kommentár, bár ez eléggé vitatható az Internet és zenetévék szolgáltatásait figyelembe véve, de mindenképpen jópofa és bevételeket generáló funkciónak tűnik. A Zune viszont nem képes fogadni a HD rádióadásokat, ami pont az iPod figyelmének középpontjában áll.

A Zune upgrade-ek visszafele kompatibilisek az első és második generációs modellekkel. A Zune Marketplace (az iTunes Microsoft-os megfelelője), a feliratkozás alapú modellt használó központi szolgáltatás is egyre több DRM-mentes tartalmat tud felmutatni, de lassan halad a konverzió – a cég adatai alapján a katalógus kétharmadát teszik ki az MP3 formátumú zenék, viszont a Sony BMG és a Universal Music Group tartalmai továbbra is csak WMA formátumban elérhetőek. Összesen kb. 3.8 millió dal található a katalógusban. A Microsoft elzárkózott az iPhone versenytársról faggató kérdések megválaszolásától.

Hivatalosan is itt az új Microsoft Zune
Cimke:                                                                                 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük