Az Európai Unió nemrég határozatot hozott a versenyképes páneurópai jogdíjkezelés struktúrájának a kialakításáról, és persze hogy nem megy könnyedén. Egy fontos dolog: a versenyképes alatt azt kell érteni, hogy az egyes jogdíjgyűjtő szervezetek határokon átívelő jogdíjkezelési szolgáltatásait szeretnék egymással versenyeztetni, és ezáltal azokat olcsóbbá és a szervezeteket hatékonyabbá tenni.

A múlt hónapban a holland jogdíjgyűjtő Buma/Stemra páneurópai próbálkozását blokkolta sikerrel a német GEMA jogdíjkezelő társaság. A Buma páneurópai licenc szolgáltatásokat kívánt biztosítani a Beatport-nak, mely kísérletet a GEMA sikerrel fúrt meg a németországi licenc disztribúcióira hivatkozva. “A Mannheimi Regionális Bíróság jogosnak ítélte a GEMA álláspontját, miszerint egy jogdíjgyűjtő szervezet csakis engedély birtokában kínálhatja más jogdíjgyűjtők repertoárjának licenceit” – nyilatkozta Dr. Harald Heker, a GEMA ügyvezetője.

Németországban a GEMA több mint 60.000 zeneszerző, szövegíró és zenei kiadó repertoárjával rendelkezik, melyet mindenképpen meg akar védeni. Ugyanakkor a GEMA-nak is megvannak saját páneurópai terjeszkedési céljai. Ennek egyik eleme, hogy a brit PRS jogdíjgyűjtő szervezettel lépett partneri kapcsolatra a teljes EU-t átfogó licenc szervezet megalakítására, melyet a Celas név alatt működtetnek. És milyen érdekes: a PRS is sikerrel blokkolta a múlt hónapban a Buma egy másik páneurópai próbálkozását.

Itt olvashatod a hivatalos GEMA sajtóközleményt.

Nehézségek a páneurópai jogdíjkezelésben
Cimke:                         

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük