Megjelent a Vidvox Mac-es VJ alkalmazásának, a VDMX-nek béta 7 verziója. Újdonságok a fejlettebb render engine, élő weboldalak használatának lehetősége, plusz egy rakás optimalizálás.

A komplett render engine-t újraírták az alapoktól, minden gyorsabb lett és stabilabb is. A layer-ek közvetlenül OpenGL-be renderelhetőek, ahol az alpha csatornák remekül használhatóak, és ez nagyszerű módja több layer egy lépésben történő renderelésének. Írtak egy dedikált állókép kezelőt is, és kidobták a QuickTime alapú állókép megjelenítést. Mivel a képek közvetlenül a GPU-ra kerülnek, ezért a triggerelés is sokkal gyorsabb és stabilabb. A kezelőfelületet is sok helyen optimalizálták, főként a preview ablakok esetében.

Vidvox VDMX VJ

Amellett, hogy az az update elsősorban a teljesítmény növeléséről és optimalizálásról szól, új funkciók is kerültek bele. Továbbfejlesztették a Quartz Composer támogatást, custom kompozíciós módok és áttűnések hozhatók létre. Opcióként a VDMX a hi-res nagyfelbontású képeket speciális Quartz Composer patch-ekre küldheti, melyek elő-processzálást végeznek a képen az eredeti felbontásban, mielőtt az az FX/layer kompozíciós folyamatra kerülne (ahol a felbontás lecsökken). Ez lehetővé teszi a kockásodás elkerülését nagyítás esetében, pan & scan műveletek végezhetőek méretarány ütközések esetén, továbbá minőségi textúrázás valósítható meg vele.

További újdonság az automatikus fájl relink Spotlight-al, keresőmező az effektpaletta ablakban, Quartz Composer alapú effektek custom kategóriákba szervezése, és az egyes layer-ek méretének és pozíciójának könnyebb beállítása. Ezek is az újraírásból származnak, annak az áldásos melléktermékei.

Az egyetlen experimentális új funkció a weboldalak layer-be betöltésének lehetősége. Olyan, mintha egy böngésző lenne a dedikált videó forrás, ami használható Flash animációk lejátszásához, képek Internetes kereséséhez, stb. Még nem teljesen stabil, de túl fincsi volt ahhoz, hogy kihagyják.

Mostantól a kezelőfelületet fogják átdolgozni, mert az a legkevésbé hatékony része a VDMX-nek. Az átdolgozástól minden még gyorsabb lesz az ígéret szerint. Főként a paletták és inspector-ok kezelésén van mit javítani, továbbá a felhasználói kéréseknek eleget téve támogatni fogják a végtelenített MIDI kontrollokat, fejleszteni a MIDI és OSC kimenetet, gyorsbillentyűket adnak hozzá a felugró menükhöz és általános nagytakarítást végeznek mindenütt. Hátravan még a központosított egységes fájlmenedzsment, mely típustól függetlenül képes a weblinkek, videoklipek, élő bemenetek, szöveges fájlok, projekt fájlok, preset-ek, stb kezelésére.

Amint ezekkel kész lesznek, akkor pedig nekiállnak a VDMX funkcióinak kibővítésének… 🙂 Már most is brutálisan sokat tud a szoftver, és szerintük ez csak a minimális alap… hihetetlen.

További infók a Vidvox weboldalán.

Vidvox VDMX Mac VJ app béta 7 verzió
Cimke:                                                         

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük