Az EU parlament hivatalos állásfoglalást adott ki, mely szerint “az alapjogok 11-es paragrafusa alapján nem korlátozhatóak a felhasználók szabadságjogai, különös tekintettel a szólásszabadságra és információs szabadságra, bírósági határozat nélkül, kivéve a hálózat integritását és biztonságát érintő eseteket, összhangban a nyilvánosságra, biztonságra és morálra vonatkozó nemzeti bűnüldözési szabályozásokkal”.

Azaz – senki nem tiltható le a hálózati hozzáférésről, hacsak nincs rá nyomós ok – és a fájlmegosztás nem ilyen!

Ez azt jelenti, hogy az Európai Parlament nemcsak iránymutatást ad a franciák által kezdeményezett/bevezetett és azóta egyes EU és nem EU országok által alkalmazott “három-jogsértő-eset-és-kitiltás” típusú szabályozással kapcsolatban, hanem kifejezetten tiltják az önhatalmú alkalmazását. A Guy Bono és más EU Parlament tagok által benyújtott javaslatot hatalmas különbséggel, 573 kontra 74 szavazattal fogadták el. Hurrá!

Hivatalos EU állásfoglalás: jogi eljárás nélkül nem tilthatók le a felhasználók
Cimke:                         

2 thoughts on “Hivatalos EU állásfoglalás: jogi eljárás nélkül nem tilthatók le a felhasználók

 • 2008-09-27 at 14:11
  Permalink

  El vagy tévedve. Én annak örülök, hogy semmilyen érdekcsoport nem turkálhat a személyes adataim között. Nem tudom mennyit tudsz a témáról (olvass a P2P, Jog, Fájlcsere, Médialog, Letöltés, ISP témakörökben az adsr.hu oldalain), de világszerte aggályosnak találják a módszert – ugyanis ha egyszer lehetőség van a hálózati adatforgalom monitorozására, akkor hol a határ, hogy milyen adatba tekint bele a nagy testvér? Szerencsére az EU fontossági sorrendje az egyént helyezi az érdekcsoportok elé, és nem engedi semmilyen gazdasági/pénzügyi hatalomnak a jogaim megnyirbálását.

  Ezen kívül annak örülök, hogy a kiadók, terjesztők és lobbi csoportok továbbra is rá lesznek kényszerítve innovatív és versenyképes disztribúciós modellek kialakítására a megkövesedett és mára elavult/használhatatlan üzleti modell helyett.

  A zeneipar egyáltalán nincs válságban, legalábbis nem nagyobban, mint az általános gazdaság. Egyszerűen évek óta egyfajta átmeneti folyamat zajlik, ahol a megváltozott felhasználói/fogyasztói szokásokhoz alkalmazkodni kell – bár ez a kiadóknak és terjesztőknek nem tetszik (mert a régi kényelmes és pofátlanul nagy profitot hozó eladási csatornákat igyekeztek fenntartani – amiből megjegyzem, az előadóknak tisztességtelenül kis rész jut). Ez az EU állásfoglalás ezt az átmenetet is ösztönzi, ahol az ügyesek, okosak és változásra képesek fent maradnak, a lassú, megcsontosodott, ósdi kiadók/terjesztők pedig eltűnnek a piacról. Miért ne örülnénk mindnyájan ennek?

  Válasz
 • 2008-09-27 at 10:17
  Permalink

  Te komolyan annak örülsz, hogy büntetlenül lehet tovább lopni?

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük