Az Apple kényszerű és várható válasza a Google Android-ot futtató HTC Dream G1-re az iPhone fejlesztői NDA megszüntetése. A hivatalos közlemény szerint az NDA-val csakis az iPhone szellemi és kreatív alapjait akarták megvédeni a konkurenciától, de be kellett látniuk, hogy az jelentősen korlátozza a fejlesztéseket, az információmegosztást és ezáltal az iPhone applikációk mielőbbi piacra kerülését. A döntés megszületett: az NDA nem vonatkozik a már megjelent iPhone szoftverekre és funkciókra, de továbbra is érvényben marad a fejlesztés alatt állókra és meg nem jelentekre.

Persze… átlátszó duma. Tehát megkezdődött a versenyfutás, és az Apple-t komolyan szorongatják a versenytársak. A Google az Android sikerében bízik és hamarosan itt a G2, a Motorola 350 fejlesztőből álló csapatot épít kizárólag Android fejlesztésekre koncentrálva és a teljes mobil üzletágat át kívánja szervezni. Közben a Nokia jön a Tube-al, és figyelni kell a Sony Ericsson-ra is, akik, bár most a PlayNow Plus-al vannak leginkább elfoglalva, hülyék lesznek, ha kihagyják a PSP-ben rejlő lehetőségeket. És akkor még nem beszéltünk a számtalan koreai, taiwani és kínai másológépről, akik fillérekért fognak multitouch mobilokat a piacra dobni.

Nem könnyű az Apple helyzete. Az iPhone sikere megkérdőjelezhetetlen, de bőven van mit javítani a felhasználói élményen még. Ugyanakkor körvonalazódni látszik a platformok határa is: az iPhone egyértelműen a multimédiában erős (telefonként sajnos csapnivaló), az Android a geek/tech/iroda felhasználást célozza meg, a Nokia egyértelműen a kiemelt telefonos és kapcsolt zenére utazik (a Comes With Music-kal összhangban), a keletiek meg ki tudja mit fognak összekukázni a mobiljaikban…

Egy biztos, megkezdődött az átmenet az okostelefonokról a zsebszámítógépek felé, és izgalmas elkövetkező pár évnek nézünk elébe!

Az Apple megszünteti az iPhone NDA-t
Cimke:                                                         

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük