Brian Eno, a generatív zene ősatyja, Peter Chlivers programozóval karöltve készített egy generatív zenei alkalmazást iPhone/iPod Touch-ra Bloom néven. A kezelőfelületen érintéssel lehet pár paramétert vezérelni és ezáltal némileg befolyásolni a zene alakulását, de ha még erre is lusta vagy, vagy csak nem akarod az érintőképernyőt tapogatni, akkor magától is működik.

A motor egyszerű, induláskor lehetőség van előre definiált szabályok használatára, vagy saját paraméterek és pattern-ek beütésére – melyek folyamatosan mutálódnak és ismétlődnek. Ha saját szerzeményeket akarsz készíteni, akkor üres pattern-ekkel indíthatsz, de már kész pattern-ek esetén is szólókat készíthetsz a meglévő alapokra. Az érintések pattern-ekké alakulnak, melyek a rendszer üresjárati állapotában módosulnak, ahelyett, hogy folyamatosan ismétlődne a beütött szekvencia.

Brian Eno + Peter Chlivers Bloom generatív zenei app iPhone-ra

A létrejövő zene nem túl bonyolult – inkább az Eno-tól megszokott ambient mozgások dominálnak, a pattern-ek pedig egyelőre kevéssé viszik radikálisan más irányba a kompozíciókat. Az eredmények megjósolhatatlanok és a pattern-ek saját mutációs logikája előbb-utóbb meghatározott irányba terelik a zenét. Viszont mindössze 2.39 EUR az ára, ami nem sok egy kis állandóan változó, bármikor rendelkezésre álló háttérzenéért.

Bloom @ iTunes App Store

Bloom: generatív zene Brian Eno-tól iPhone-ra
Cimke:                         

Egy gondolat a “Bloom: generatív zene Brian Eno-tól iPhone-ra” -hoz

  • 2008-10-24 at 23:01
    Permalink

    Kíváncsi vagyok beindul-e az “önjáró” zenei mozgalom. Az RjDj már kombinálja a mozgás- és hangérzékeléssel is a hanggenerálást. Szurkolok nekik, mert szerintem izgalmas az egész, csak még nem tudom elképzelni, hogyan fogok a metrón jazz-improkat hallgatni a kocsik rázkódása szerint. 😉

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük