Sokszor csinált már meglepő húzásokat az Apple számítógépeinek új generációival (is), de a mostani, új MacBook és MacBook Pro minden, csak ésszerű nem. Ha pár szóban akarnám összefoglalni, rámentek a design-ra és a csicsára, cserébe pedig fontos funkcionalitást adtak fel, aminek pont mi, az elsősorban audio/video célú felhasználást szem előtt tartók nem örülünk. Persze van pozitívum is, mint az új NVIDIA grafikus chip (ami önmagában elég érdekes), de hogy miért kellett lehagyni a Firewire csatlakozást a MacBook-okról, az talány, és a Pro-n is csak 1 db. FW800 csatlakozó található.

Apple MacBook portok

A Firewire kiirtása a MacBook-ról azért fura, mert az Apple promotálta leginkább ezt a formátumot, és leginkább nekik köszönhető, hogy annyira elterjedt és népszerű lett. A külső merevlemezek mellett a rengeteg videokamera és audio/MIDI interfész is most használhatatlanná válik az új MacBook-okkal, a MacBook Pro felhasználóknak pedig majd FW800 – FW400 konvertert kell vásárolniuk, amennyiben nem minden külső eszközük FW800-as. A találgatások erdejében leginkább az látszik valószínűnek, hogy az Apple szét akarván választani a konzumer és professzionális célú felhasználást, a belépőszintű modelleknél az USB-t helyezi előtérbe (annyira azért azt sem, mindössze 2 db. csatlakozó található a gépeken), és valóban sok USB-s audio/MIDI interfész, videokamera és külső merevlemez van a piacon. Az más kérdés, hogy az USB audio interfészektől még mindig fázik az okos user, és inkább a Firewire felé tekint, mint megbízható megoldásra. Azok pedig, akik már meglévő eszközeiket szeretnék használni az új gépeken, vagy újakra cserélik azokat, vagy a Pro gépeket kell megvásárolniuk + konvertert. A Firewire lehagyásától senki nincs elragadtatva és csak a kőkemény Mac hívők próbálkoznak hülye magyarázatokkal az Apple védelmében, miközben ők is érzik, hogy nehéz tartani az álláspontjukat. A legtöbb vaskalapos az ExpressCard 34 bővítővel érvel, de most tényleg vásárolni kell egy külön kártyát egy ennyire mindennapos dologhoz? Aki személyesen is érintve érzi magát, az elmondhatja az Apple-nek a véleményét itt: http://www.apple.com/feedback/macbook.html

Apple MacBook Pro portok

A következő nagy hiba a csillogó képernyő, ezt mégis ki gondolja jónak, nem tudom, de ha már próbált valaki grafikus/videós munkát végezni egy ilyen képernyőn, akkor hozzám hasonlóan tudja, hogy szinte lehetetlen, vagy abszolút sötét szobában kell kuksolnia, egyébként nem megy. Ez legalább annyi embert hozott ki a sodrából, mint a Firewire-t hiányolók, talán még többet.

Az új multitouch trackpad + egér megoldás egyszerre jó és rossz: jó, mert a gesztus alapú vezérlésben van fantázia, főleg a VJ-k számára, és rossz, mert előre lehet látni a véletlen “kattintások” miatti hibákat, amik pont élőzés közben nem hiányzanak.

NVIDIA logoAz NVIDIA 9400M-ről hiába kerestek infót – nincs. Amit tudni kell róla, hogy ez egy fura hibrid: a régi MacBook-ok esetében alkalmazott CPU-val integrált chip + a MacBook Pro dedikált GPU-jának az együttese. A dedikált GPU energiatakarékos, egyszerűbb műveletkre tervezett, de valószínűleg erősebb a régi modellekben alkalmazottnál. Hogy pontosan milyen teljesítményt ér el ez a kombó, senki nem tudja – meg kell várnunk az első teszteket az információ hiánya miatt. A 9400M-et úgy kell elképzelned, mintha egy integrált GeForce 9100M G mellé egy 9300M GS vagy 9200M GS dedikált GPU társulna. (A 9300M és 9200M között a különbség mindössze annyi, hogy a 9300M GS támogatja az hibrid SLI-t és a Blu-Ray lejátszást).

Térjünk rá a DisplayPort-ra. Az Apple egyértelműen ebben látja a jövőt, és nem alaptalanul. A DisplayPort képes HDMI és analóg passthru-ra, azaz elméletileg megoldható a HDMI, S-Video és kompozit kimenet is. Egyelőre úgy tűnik, hogy az Apple nem biztosít adaptereket ezekhez a szabványokhoz, csakis egy VGA adapter elérhető. Persze léteznek VGA – S-Video/kompozit konverterek, de az Apple egyszerűen minden eddig használt megoldást elvágott a külső video csatlakozásra. Érthetetlen… és akkor most hogy is kéne rákötni pl. a VJ mixer-eket az új gépekre? Ehh… ostoba húzás ez is. Az egyetlen mentsvárnak a támogatott DVI tűnik, de ennek még utána kell kérdezni, mert elméletileg ugyan lehetséges, de ezt megfúrhatja a gyakorlatban az Apple, pl a driver-ekkel, simán…

És hol van végre egy eSATA csatlakozó? Ha már a Firewire-t lehagyták, legalább ezt illett volna rápakolni… szánalmas.

És tényleg, kit érdekel hány darabból rakják össze a gépet, amíg az működik és azt nyújtja amire szükségünk van? A forma + funkció egyensúlya most nem sikerült, kaptunk egy csicsás gépet, ami jóval használhatatlanabb, mint elődei.

Unibody Apple MacBook: kell ez nekünk?
Cimke:                                                             

8 thoughts on “Unibody Apple MacBook: kell ez nekünk?

 • 2008-10-18 at 09:59
  Permalink

  Bizony, érdekes húzás ez most az Apple-től. Mi, VJ-k örülünk az új videókártyának az MB-ben, mivel végre nem kell egy fél millás gép a normális munkához ha OSX alatt akarsz dolgozni. Viszont, az FW hiánya nagy érvágás, mivel a belső 5400rpm-es winyók nem igazán alkalmasak arra amire nekünk kellenek, ezért használunk FW winyókat – egy adapter nem oldja meg a problémánkat, az USB túl lassú a nagyméretű X darab videófájl realtime lejátszására. Ez a Minidisplay port is érdekes, húzás, igy 400 ezer közeli géphez venni kell még egy közel 20 rongyos vga-video átalakítót. Azt kell mondanom, hogy jelen pillanatban sokkal inkább megéri egy előző generációs használt MBP beszerzése tudásban és anyagilag is, mint a mostani termékskálából bármi. F*ck Apple!

  Válasz
 • 2008-10-16 at 23:15
  Permalink

  Azoknak, akik mégis az új unibody laptop-ok mellett döntenek és továbbra is szeretnék használni a Firewire eszközöket, ez a tippem:
  http://www.pixela-1.com/captycable/

  Nincs garancia a működésre, még nem próbáltam, a leírás szerint kamerákkal működik, audio interfészek esetén erősen kérdéses a siker. Tapasztalatokat, beszámolókat várunk…

  Válasz
 • 2008-10-16 at 21:33
  Permalink

  Sajnos egyre arogánsabb az Apple és számomra érthetetlen módon nem kínál alternatívát. Miért nem dönthetem el én, hogy glossy vagy matt kijelkzőt akarok?

  Válasz
 • 2008-10-16 at 15:21
  Permalink

  Den:
  90%-ban igazad van. De sokan nem a design és a sznobizmus miatt ragaszkodnak a Macbookhoz (pl. én sem), sőt engem nem is érdekelne igazán maga a gép, ha éppenséggel a MAC OS X-et legálisan is lehetne futtatni más stabil és strapabíró, de árban jobb célhardveren.
  Egyelőre a régi Macbook még legalább 5 évig fog engem szolgálni, hacsak szét nem esik addig végleg a külső burkolata (ami no comment). Az oprendszer, ami számít meg a csatlakozók és a masszív ház, a többi esetleges… 😉

  Válasz
 • 2008-10-16 at 14:11
  Permalink

  Nagyon örülök ennek a cikknek! NE vegyétek meg az új MacBookot se! Annál jobban fognak örülni azok, akiket az egyre nagyobb népszerűség aggaszt. A trackpad sokat fejlődött, pláne hogy üveg borítású. A LED háttérvilágítású “csillogó” kijelző talán csak az igazán profikat érinti: ők örülnek neki 🙂
  A firewire aggasztóan eltűnt, de valóban azért, mert egyre több cég használja az usb-t. Tessék Pro-t venni és ha konverterre nincs pénz, van más – éppenséggel olcsóbb – megoldás is: nem kell Apple MacBookot venni!

  Az egyedi fejlesztésű, eredetileg asztali számítógépeket céló NVidia megoldás kizárólag itt érvényesül (ugyan hol lenne még megtalálható???), de lehet ám aggódni: mindenki maradjon a jól bevált Intel grafikus chipeknél! :))

  Gratulálok a cikkhez!

  Válasz
 • 2008-10-16 at 10:44
  Permalink

  Üdv!
  Szívemből szóltál.
  Nagy izgalommal vártam a megjelenést, és bizony az első dolog, ami feltűnt, a FW hiánya. Egyik szemem sír, másik nevet, mert így egyáltalán nem vágyom az újra (nem dobom ki a kedvenc Konnektemet), viszont a régi MacBookon műanyagf*s burkolatát már kikezdte az idő.
  Az is szánalmas, hogy a korábbi modelleket nem voltak képesek aluburkolattal gyártani, míg az újnak gyakorlatilag más előnye nincs is.

  Válasz
 • 2008-10-16 at 09:49
  Permalink

  Remek cikk! Gratula hozzá! Tele van a buxám már az apple termékek “hypolásával”.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük