A SanDisk slotMusic kezdeményezése nem éppen új hír, legalább 3 hete bejelentették. Eddig csak azért nem írtam róla, mert magam sem tudtam hova tenni: a legrosszabb fogadtatásban részesült, amire csak emlékszem. Se az ipari, sem a felhasználói oldal nem volt különösebben elájulva a microSD kártyákra előre feltöltött zenei/videós és multimédiás tartalmakról, és pontról-pontra cáfolta mindenki a SanDisk alaposan kikozmetikázott PR anyagait, amik rendre a könnyű elérhetőségre, a hozzáadott értékre és a megnövelt felhasználói élményre hivatkoztak lépten-nyomon. Ezzel ellentétben a kritizálók a túlságosan kis méretet és a hozzáadott érték jelentéktelenségét emelték ki leginkább, kimondva a lényeget: tetszett volna ezzel 5 évvel korábban előállni, szerettük volna, de ma már semmi értelme. Nos, valahogy én is így vélekedek róla, de a SanDisk-nek ez az utolsó lehetősége: a korábbi Samsung felvásárlási próbálkozásokat eddig sikerült visszaverniük, de ha a slotMusic bukik, akkor elkerülhetetlennek látszik a megadás.

Az tény, hogy mind a 4 nagy kiadó felsorakozott a slotMusic mögé, és ezt már sikernek szokták tekinteni, de nem ilyen egyszerű a helyzet. A SanDisk-nek nyilván tetemes mennyiségű pénzt kellett beáldoznia ahhoz, hogy a kiadói megállapodások létrejöjjenek, plusz az eladások után is részesedést fizet. Ez a kifejezetten alacsonyra árazott memóriakártyákból még kevesebb jövedelmet jelent, amin most brand-elt lejátszókkal próbálnak javítani.

Az első batch-ben 40 előadó és zenekar jelenik meg microSD kártyán, köztük az ABBA, Youg Jeezy, Nickelback, Jimmy Buffet, KISS, Lynyrd Skynyrd, Rihanna, Elvis, Jimy Hendrix, stb. Minden memóriakártyához tartozék egy mini USB adapter, mellyel minden számítógéppel használhatóak. És minden kártyán 1 album lesz megtalálható, ami kicsit kevés az 1GB tárhelyhez képest – ezen komplett életművek is elférnének.

SanDisk slotMusic playerSokan kritizálták a kis méretet és a borítók és egyéb vizuálok “megfoghatatlan” jellegét, pedig erre nagy hangsúlyt fektetett a SanDisk – majdhogynem központi elem volt a borító artwork és egyebek jelenléte a zenei tartalmak mellett. Ezen most a slotMusic lejátszóval próbálnak segíteni, melyet 20 USD áron lehet megvásárolni. Az előadók képével ellátott lejátszó + microSD kártya együttes ára 35 USD lesz. A lejátszó mindössze 2.75” x 1.4375” x 1.4375” méretű és bármilyen microSD kártyáról lejátssza az MP3 és védelem nélküli WMA zenéket. A kiegészítők frontján pedig kártyatartó és előadók képével ellátott védőtokok kaphatók.

Az összes interjúban és közleményben a SanDisk a mobiltelefonokra helyezte a hangsúlyt. Ahogy a cég látja, egyre több mobilon található microSD bővítőhely, és ezek tulajdonosai az elsődleges célcsoport. Persze nem nálunk, egyelőre minket még nem ért el a slotMusic, kíváncsian várom, hogy egyáltalán megéri-e hozzánk bevezetni. Ehhez tudni kéne, hány multimédia eszközön, telefonon és számítógépen van microSD slot, ami nem lesz egyszerű…

Akárhogy is alakuljon, a slotMusic sikerén múlik a SanDisk jövője. Ha bukik, akkor vagy elfogadja a Samsung felvásárlási ajánlatát, vagy ha továbbra is vissza tudja verni a próbálkozásokat, akkor sok víz lefolyik majd a Dunán, mire újra képes lesz visszakapaszkodni a korábbi piaci értékére.

SanDisk slotMusic, mi lesz veled?
Cimke:                                 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük