Ableton + Serato logoAz Ableton és a Serato bejelentették, hogy közös fejlesztés keretében dolgoznak egy következő terméken. Hogy mi lesz az újdonság, azt persze nem közölték, de a nyilatkozatokból tisztán kikövetkeztethető, hogy a digitális DJ-k számára készül. Az Ableton erősségei a produkciós és realtime remix funkciók, míg a Serato a digitális DJ eszközök, vezérlés, library menedzsment és szkreccs területeken erős. A közlemény alapján egyik cég sem látja értelmét olyan fejlesztésbe kezdeni, mely már rendelkezésre áll a másikuk arzenáljában, ezért összeházasítják a tudásukat és így olcsóbban és gyorsabban tudnak a felhasználóik számára egy új megoldással előállni.

Az Ableton-nak sohasem volt megoldása a bakelit kontrollt igénylő DJ számára, míg a Serato biztos jól járna a Live remix funkcióival. Az Ableton Live felhasználók állandó problémája volt, hogy nincs korrekt szkreccs kontroll, hogy nem lehet egyidőben egyszerre több waveform-ot látni, hogy nincs bakelit kontroll, stb. Nos, egyértelműnek látszik, hogy az újdonság valamiféle Serato deck lesz Live-ba integrálva. Az Ableton-nak fontos lenne, hogy a felhasználók ne forduljanak máshova, amikor DJ szettre kerül a sor, pl. éppenséggel Serato-hoz vagy a Serato konkurencia NI Traktor-hoz.

És akkor ne felejtsük el, hogy az Ableton hasonló partneri megállapodásra lépett a Cycling74-el, a Max/MSP készítőjével, aminek az eredményét azóta sem látjuk – a szkeptikusok szerint nem lesz belőle semmi, az optimisták szerint csak sok idő kell a megjelenéséhez.

Végül pedig azt is érdemes megemlíteni, hogy a DJ-k számára a Live-ban már most elérhető az Image Line Dekadance, mely bármilyen kontrollerrel használható, és a Max/MSP Pluggo alapú Pinky is. Kíváncsian várom, mi lesz a Serato + Ableton együttműködés eredménye – akár egy új Live instrument vagy valamilyen más integrációs megoldás is jöhet még.

 

NI logoKapcsolódó hír, hogy a Native Instruments 2 nappal korábban jelentette be a Traktor DJ szoftverek új verzióit, a Traktor Pro-t és Traktor Scratch Pro-t. Ezekben átdolgozott kezelőfelület, gyorsabb műveletek, fejlesztések és bővítések lesznek, minden, amire a digitális DJ csak vágyhat. A Traktor Pro ára 199 EUR, a Traktor Scratch Pro 599 EUR áron lesz kapható november 1-től. Azok a felhasználók, akik mind a Traktor Scratch, mind a Traktor 3 szoftverekkel rendelkeznek ingyen kapják a Traktor Pro upgrade-et. Részletes infók a Native Instruments Traktor microsite-on.

A válasz időzítése a Serato + Ableton részéről vajon csak a véletlen műve lenne? Nem hiszem.

Ableton + Serato együttműködés, NI Traktor Pro és Traktor Scratch Pro
Cimke:                                                         

Egy gondolat a “Ableton + Serato együttműködés, NI Traktor Pro és Traktor Scratch Pro” -hoz

 • 2008-10-22 at 00:23
  Permalink

  Éjjen, éjjen! Jön a Tr-Pro:D
  Már alig várom h. lekapjam a demót!! Mikor lesz már 1-je?:) NI-éknál olyan sebességgel folyik a fejlesztés, h. az már durva..Mondjuk nem is csoda, hisz nyakukban a Serato+Ableton kombó..XD Remélem azért nem mennek el a tucattermelés felé.
  Bár ahogy elnézem az új Trakesz adatait, nem valószínű 😀

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük