Native Instruments logoÉrdekes doksira bukkantam a Native Instruments weboldalának böngészése közben. A kérdéses aloldal egy gyakornoki pozíciót hirdet, melynek keretében VJ fejlesztést kell végeznie a jelentkezőnek a Traktor DJ szoftverben. A pozíció elvileg 2008 szeptember 1-ig volt meghirdetve, de vagy elfelejtették levenni azóta, vagy még nem töltötték be a pozíciót. A leírás egészen konkrétan fogalmaz, nem kell találgatnunk hogy vajon merre is haladhat a fejlesztés.

Most félretéve az infó feletti örömünket (illetve mások utálatát, hogy megint az adsr.hu a legjobban értesült 🙂 ), ez nagyon-nagyon jó hír. A Traktor méltán az egyik legnépszerűbb DJ szoftver, tudása, lehetőségei és a mögötte álló német precizitás példamutató az iparban. A videó pedig egyértelműen a XXI. század nagy durranása, nemcsak személyes, hanem közösségi és információs szempontból egyaránt. A NI jó érzékkel elébe megy a jövőnek és komplett DJ/VJ rendszer fejlesztésébe fogott, talán még hardver kontroller is lehet a dologban, akár saját fejlesztésben, akár 3rd party fejlesztők által, de leginkább mindkettő.

Az eddig hozzáférhető szoftverek (pl. a Video-SL plugin Serato Scratch Live-hoz) DJ irányból indultak és később külső VJ alkalmazásokat integráltak többé-kevésbé szorosan a saját környezetbe, ezáltal működő hibrid megoldást előállítva. A NI más utat választ: ahelyett, hogy partneri megállapodás keretében próbálna VJ integrációt megvalósítani, saját fejlesztésű, komplett megoldást nyújtó szoftvert kíván a felhasználók elé tenni, ami mindenképpen dicséretes. Lehet hogy a NI módszere a lassabb és költségesebb, de az biztos, hogy így szorosabb integráció és jobb funkcionalitás valósítható meg, mint egy kényszerházasság által. Az nem valószínű, hogy az első verzió(k)ban FreeFrame plugin-ek és egyéb nyalánkságok lesznek majd találhatók, de ha stabil alapot sikerül kialakítani, akkor arra később nagyon komoly funkciókat lehet ráépíteni.

Már előre csorog a nyálam, ha belegondolok, hogy a Traktor DJ képességei átültetve a VJ világba milyen lehetőségeket biztosítana. Deck-ek, bakelit/timecode kontroll, szkreccs!!!, audio/video szinkron, teljes körű MIDI vezérlés (remélem az OSC sem marad ki), hatékony média menedzsment, kompatibilitás és talán közösségi funkciók is (Flickr, YouTube integráció, valaki?).

Tekintve a NI gyorsnak mondható fejlesztési ütemét, kíváncsi vagyok mikor jelentik be hivatalosan is a Traktor VJ-t? Pár napja a korábbi Traktor Pro és Traktor Scratch Pro bejelentésre jött az Ableton + Serato együttműködés (és az Ableton még adós a Cycling74-el kötött partneri megállapodás eredményével is, ami simán lehet VJ célú fejlesztés).. Ahogy látszik, a NI emeli a tétet, ugyanis tudnotok kell, hogy a két német cég között leglább olyan ádáz versengés van, mint a Microsoft és Apple között. Üljünk az arénában, nézzük a küzdőfeleket és örüljünk, mert mi csak nyerhetünk ezen. Ámen.

Native Instruments Traktor VJ fejlesztés
Cimke:                         

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük