Jelentős mozgolódás tapasztalható a Universal Audio háza táján, egyszerre több újdonsággal is jelentkeztek. Elsőnek itt van a régóta várt Pro Tools kompatibilitás az UAD-2 DSP kártyákhoz az 5.2-es szoftververzió keretében, másodiknak összeállítottak két új csomagot is Omni név alatt, benne minden, amit az UAD jelent, harmadjára pedig megjelentek a korábban beharangozott Harrison és Little Labs plugin-ek.

UAD v5.2 szoftver
Az 5.2 verzió kiadásával végre használhatóak az UAD-2 DSP kártyák Pro Tools környezetben is, a megszokott módon az FXpansion RTAS Adapter plugin-en keresztül. A Pro Tools LE felhasználók számára jó hír, hogy az új szoftver verzióhoz hozzácsapták a Mellowmuse ATA plugin-t is, ami (fél)automatikus latency kompenzációt tesz lehetővé: az ATA pár kattintással beméri a latency-t, és automatikusan állítja a késési időket azontúl. Ez csak az UAD-2 felhasználók számára ingyenes, az UAD-1 tulajok viszont diszkontáron juthatnak hozzá. Az 5.2-es verzió keretében megjelentek a Harrison 32C EQ, és Little Labs IBP plugin-ek is, valamint a valaha kiadott összes plugin futtatható az UAD-2 kártyákon.

Omni csomagok
Az Omni csomag az összes plugin-t + egy Duo vagy Quad DSP kártyát takar azok futtatásához. Az UAD-2 Duo Omni ára 4249 USD, az UAD-2 Quad Omni ára 4999 USD. Az Omni már megvásárolható a boltokban. A 2009 március 31-ig vásárlók ingyen kapják az új Harrison 32C EQ és Little Labs IBP plugin-eket.

Harrison 32C EQ
A Harrison 32C EQ plugin a Harrison Consoles-al közös fejelsztés keretében készült, és a legendás Harrison 32 Series pult 4 sávos 32C EQ-jának szoftveres replikája. A Harrison pultok olyan klasszikus felvételeken hallhatók, mint az Abba és Sade lemezek, a Michael Jackson Thriller és Bad album. A plugin Bruce Swedien Grammy-győztes producer saját pultjának modellezésével készült, és még Swedien kedvenc EQ beállításainak preset-ei is megtalálhatók benne.

Universal Audio UAD Harrison 32C EQ plugin

A Harrison 32C 4 átlapoló parametrikus EQ sávot nyújt (mély: 40-600 Hz, közép-mély: 200Hz – 3.1kHz, közép-magas: 400Hz – 6kHz, magas: 900Hz – 13kHz), az összes sávon fokozatmentesen állítható frekvencia és gain kontrollokkal. A megszokott Q kontroll helyett a 32C automatikusan állítja a sávszélességet, ami a karakterisztika és a sound forrása. A mély sáv kapcsolható Peak és Shelving módba is. Végül kapcsolható 12dB/oktáv parametrikus HP és LP szűrők találhatók rajta. Kiegészítésnek kapcsolható fázisfordítás áll rendelkezésre.

Little Labs IBP Phase Alignment Tool
A Little Labs IBP Phase Alignment Tool a fázis problémák megoldására szolgál, de kreatív színező eszközként is használható. Direkt és mikrofonozott jelek keveréséhez, akusztikus gitárokhoz és vokál mikrofonokhoz, dob mikrofonokhoz és többmikrofonos felvételekhez használható igazán. Itt találod az eredeti vas weboldalát.

Universal Audio Little Labs IBP in-between-phase Phase Alignment plugin

A plugin lehetőséget nyújt a tökéletesen fázishelyes beállításra is. A fázis értékek 0 – 180 fok között szabadon állíthatók, továbbá a “Phase Center” mély és magas szűrő kapcsoló, mellyel frekvenciafüggő fázismódosítás oldható meg. Van még rajta 0/180 fázisfordítás kapcsoló, valamint bypass kapcsoló a Phase adjust és Delay Adjust szekciókhoz. Nem hagyták le a globális Power kapcsolót sem, amivel kompletten kikapcsolható a plugin, ezzel lehetővé téve a gyors A/B összehasonlításokat.

További infók a Universal Audio weboldalán.

Universal Audio: Pro Tools kompatibilis UAD-2, Omni csomag, új Harrison és Little Labs plugin-ek
Cimke:                                                 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük