Az elmúlt 2 hétben megkezdődött a felkészülés az ADSR v3.0 upgrade-re. Ennek keretében az összes komponenst, amit csak lehetett átköltöztettünk a cloud-ba és onnan töltődnek be (képek, videók, hangfájlok, slideshow-k, stb.). Megszabadultunk a legtöbb felesleges komponenstől, bővítménytől és az oldalt lassító megoldástól. Átdolgoztuk a cache stratégiát is, ennek köszönhetően a főoldalnak első látogatás esetén 6-8 másodperc alatt be kell töltődnie, az egyedi cikkek pedig attól függően hogy tartalmaznak-e képet és az honnan származik, 3-4 és 4-6 másodperc alatt betöltődnek. Ezzel sokat gyorsult a teljes oldal és a szerver erőforrások pazarlását is jelentősen visszaszorítottuk.

A fejlesztés nem áll meg soha – vannak még ránk váró további optimalizálások, de a nagyján túl vagyunk. Ki akarom emelni, hogy megszabadultunk minden csicsától és logikailag helytelen funkciótól is.

 

A legszembetűnőbb, hogy a hozzászólások újra kronológiai időrendben fentről lefelé jelennek meg. A változtatásnak 3 fő oka volt:

  • a hozzászólások folyamának megértéséhez muszáj volt legörgetni a lista aljára és lentről felfelé végigolvasni
  • hozzászólás írásakor több komment esetén nem a legfrissebbek szerepeltek a beviteli szövegmező felett – pedig így lehet könnyen visszaolvasni és reagálni
  • kommentek olvasása nélküli hozzászóláshoz is le kellett görgetni a lista aljára, kényelmetlen volt

 

adsr.hu mobil felület promoMegújult a mobil felület is. Kicsit korai talán erről hosszabb tesztidőszak hiányában írni, de annyira sokan olvassátok az adsr.hu-t mobilról, hogy a célközönség számára ez különben sem újdonság, aki viszont eddig nem tudott róla, annak hasznos infó. A cache és link statisztikából örömmel látjuk, hogy a mobil látogatottság az elmúlt fél évben több mint háromszorosára nőtt és nincs jele lassulásnak vagy platónak. Egyre több az Android-os eszköz, de magasan vezet az iPhone, és kb. 3 hónapja beerősített a Blackberry is. A többséget még így is a J2ME mobilok teszik ki, hihetetlen széles szórásban, őrájuk külön figyelünk. A Windows Mobile stagnál, de még mindig több mint a Blackberry, a Palm alul-reprezentált, ez utóbbi a legkisebb család.

Az új mobil sablon automatikusan felismeri a készüléket, a böngésző típusát és a mobil alapvető paramétereit, majd ennek megfelelően küldi a formázott kimenetet a mobilra. Teljes körűen támogatott az Android, iPhone, Blackberry, J2ME készülékek, Windows Mobile és Palm is – ha touchscreen készülékkel rendelkezel, akkor a touch funkciók is mindenütt alkalmazhatók. Gyakorlatilag minden platform és készülék, amit érdemes – és ahol hibák vannak, azokat szeretnénk kijavítani a visszajelzéseitek által. Az egységes mobil megjelenésnek köszönhetően már nincs értelme a külön WAP oldalnak, ezért azt nyugdíjaztuk. A mobil felület kb. év végéig különféle iterációkon fog átesni, néha komplett csere is lesz, hogy megtaláljuk a legjobban kézre eső sablont és funkcióhalmazt. Igyekszünk a kieséssel járó változtatásokat nem a forgalmas időpontokban csinálni, de lehetnek furcsaságok.

 

[poll id=11]

 

Creative Commons LicenseApropó böngészés és megosztás: megváltozott az adsr.hu copyright licenc!

Korábban Creative Commons BY-NC-SA alatt futott az oldal, de sajnos sokan játszották azt a nem fair játékot, hogy cikkeinkben módosították a linkek célját, így különféle reklám oldalakra, adathalász site-okra és egyéb kártékony tevékenységet végző oldalakra irányítva a látogatóikat. Mivel ebben tehetetlenek vagyunk, ezért mostantól a maximálisan szigorú Creative Commons BY-NC-ND licenc alatt fut az oldal. Ez különben is szükséges lépés volt az adsr v3.0 bevezetéséhez. Ha a továbbiakban adsr.hu-ról átvett cikkekben reklám oldalakra mutató linket találtok, akkor az egyértelmű jele annak, hogy a megosztó nem tartja be a licenc követelményeit és jogsértést követ el. A rossz oldala az, hogy az legnépszerűbb BY-NC-SA licencet használó oldalak többé nem vehetik át és oszthatják meg a cikkeinket, a BY-NC-ND licenccel való ütközés miatt. A BY-NC-ND nem engedi meg az átdolgozást, származékos művek létrehozását, a BY-NC-SA igen. Pont emiatt tehették meg legálisan a tartalmaink változtatását az inkorrekt megosztók. Ennek mostantól vége, BY-NC-SA alatt nem lehet BY-NC-ND tartalmakat megosztani!

 

Történtek még apróbb csinosítások, a gyorsabb áttekintést és olvasást támogató kiemelések, amiket mostantól mindenütt alkalmazni fogunk, ahol érdemes és valami pluszt nyújt. Ezzel még nem vagyunk teljesen készen, példának okáért a címketár oldal vállalhatatlanul jelenik meg, de a megoldás megvan csak implementálnunk kell. A héten talán sikerül. Az ATOM és RSS hírcsatorna, Facebook, Google mobil nézet ikonok között rendet teszünk. Visszakerülnek a megszokott standard ikonok, bekerül az ADSR Twitter csatorna is. Ez utóbbit érdemes lesz folyamatosan követni, mert fontosabb apró híreket ott osztunk meg és ott találjátok az alkalmankénti last minute stúdió ajánlatokat is. Hamarosan teljes körűen bekötjük a hírmagazint is az ADSR Twitter csatornába, azaz minden megjelenő cikkről automatikusan csiripelünk is.

 

Itt tartunk most. ADSR v2.7, ha becsülnöm kell a haladás mértékét…

Nagyon megköszönünk minden véleményt és hozzászólást az oldal és mobil felület design-nal és használhatósággal kapcsolatban. A cél az, hogy a lehető leggyorsabb és legértelmesebb működést nyújtsuk, és ha láttok olyan területet, amit kihagytunk és ráférne a változtatás, akkor ne kíméljetek. Előre is kösz.

asdr.hu update: CC BY-NC-ND licenc, full mobil felület, okosabb layout
Cimke:                                         

2 thoughts on “asdr.hu update: CC BY-NC-ND licenc, full mobil felület, okosabb layout

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük