NAMM 2010: ami érdekes maradt…

PreSonus StudioLive 24.4.2 digitális mixer/Firewire interfész
PreSonus StudioLive 24.4.2 digitális mixer/Firewire interfész: nagyon tetszik! Benne a PreSonus XMAX mikrofon előfokok, 32 in x 26 out Firewire felvétel és lejátszás, 90 processzor, dinamika & eq mindenütt, 2 x sztereo DSP effektprocesszor, 10 aux mix, 4 subgroup, LED metering, mentés és visszatöltés, channel strip mentés/copy/paste, talkback, stb. számítógépről vezérlés az új VSL szoftveren keresztül (megjelenéskor még nincs róla infó a PreSonus weboldalán). Bitang.

Rane Sixty-Eight mixer/kontroller
A Rane az egyik kedvencem a DJ világból, amit ők csinálnak az meg van csinálva, nem esik szét, strapabíró, dolgozni lehet vele és nyugodtan rábízhatja magát az ember minden helyzetben. A Sixty-Eight mixer/kontroller 2 USB 2.0 csatlakozóval rendelkezik, így egyszerre 2 számítógépet lehet rákötni. Szükség is van erre, hiszen mióta a digitális DJ-zésnek köszönhetően a lemezjátszók a számítógépbe kerültek, azóta van igény egy ilyen megoldásra. Nem olcsó, de amit tud, az hibátlan. Akár 4 deck-et is használhatsz vele, elsősorban Serato-val történő használatra tervezték, de minden más DJ szoftvert is képes hajtani.
Rane Sixty-Eight mixer/kontroller

A MOTU ZBox DI-ért 40 dollár nagyon jó ár, de senki ne várjon Radial-t. Népszerű amp-ok impedanciáinak szimulációját nyújtja, ami által állítólag hihetőbb a hangzás. Én inkább a megszokottra/megszokásra fognám, de az ötlet jó, és ezen az áron full extra.

A SoundCloud megkezdte a DAW-ok integrációját, ami első út a saját tartalom disztribúciós rendszerük monetizálására. Kíváncsi vagyok, lesz-e Logic integráció? Elsőnek a PreSonus Studio One és az Audiofile Engineering Wave Editor kapta meg a funkciót, a következő az Ableton Live lesz és az már jó ugródeszkának tűnik.

Moldover Mojo MIDI kontrollere nagyon tetszik, 1799 USD.. hm… a fickó is jó arc és ahogy játszik rajta, azonnal kéne:

A Dave Smith Instruments Mopho Keyboard szintetizátor jópofa, és a +4 Tetra hanggal már valóban használható is. Minden általam hallott demón furán szólt.

A Rupert Neve Designs is mobilizál a Portico 5017 DI/mikrofon előfokkal. Van rajta Thru kimenet az erősítőkhöz, variálható fázis a DI és mikrofon között, egy fix Ratio-s “Blend” kompresszor a két jel összedolgozásához: elsősorban hangszeres felvételekhez ideális megoldás lehet. 1200 USD lesz az ára és február végére ígérik.

A Focusrite Octopre MkII Dynamic végre egy normális analóg/ADAT előfok/VCA kompresszor/konverter, tetszik. Ezt már lehet végre ADAT Slave szinkron módban futtatni a fő audio interfész mellett, a korábbi Octopre MkII-n ugye nincs ADAT in, ott muszáj volt wordclock-ot használni. 24 bit/96kHz in/out vagy 44.1/48kHz duplikált jel az ADAT kimeneteken. Az első 2 bemeneten DI is található. 699 USD áron februárban kerül a piacra.
Focusrite Octopre MkII Dynamic analóg/ADAT előfok/kompresszor/konverter

A Tascam is tolódik az olcsóság irányába, remélem, nem a minőség rovására. Amik használhatónak tűnnek, azok az LM-8ST 8 csatornás 1U rack mixer, az MH-8 8 kimenetes fejhallgató erősítő rengeteg bemenettel és foldback-kel, és az US-800 8×4 mobil USB 2.0 audio interfész.
Tascam LM-8ST rack mixer
Tascam MH-8 fejhallgató erősítő
Tascam US-800 USB 2.0 audio interfész

American Audio VMS-4 standalone analóg/USB audio interfész + MIDI kontroller, telepakolva minden jóval:

Ugyanez, gyerekjáték kiszerelésben a Hercules-től a DJ Console MK4:
Hercules DJ Console Mk4

A TC Electronic PolyTune polifónikus hangológépe jónak tűnik, gyorsan lehet látni mi történik pl. egy gitár húrjaival egyetlen pengetésre. 150 USD, februárban lesz kapható.

TC Electronic PoyTune polifónikus hangolóKorg microSAMPLERKorg Wi-Tune vezetéknélküli hangoló

A Korg microSAMPLER és a vezetéknélküli hanglást nyújtó Wi-Tune az említésre méltóak a futottak még kategóriában. Ez utóbbi egy clip-on adóból és a kijelzős vevőből áll, kényelmeseknek vagy színpadon jól jöhet. A Korg-ot különben nem értem, az SV-1 mondjuk szakít, de igazán innovatív termék évek óta nincs, és mintha a fejlesztéseknek is korlátot szabtak volna. Vagy csak egyszerűen nem figyelnek a felhasználói visszajelzésekre és véleményekre – nem ők az egyetlenek…

A BOSS kiadta az ME padlóeffekt család új tagját, az ME-25-öt. A jól ismert Roland COSM technológia a lelke, erősítő/láda és effekt szimulációk + egy 38 másodperces frázis looper szólalnak meg a 3 pedál + 1 expression pedál által kapcsolhatóan. Gitárbemenet, sztereo vonalkimenet, fejhallgató kimenet és 3.5mm-es sztereo aux bemenet (CD játszó és társai számára) a csatlakozási lehetőségek. Az ME25 USB audio interfészként is szolgál, és csomagolják hozzá a SONAR LE v8.5-öt. Nem rossz összeállítás. Egy újabb ár/érték lyukat tömtek be vele, az effektek jók, rengetegen használják azokat.
BOSS ME-25 padlóeffekt

A Universal Audio jópár megállapodást kötött: az Ampex-el karöltve fognak szalagos emulációt, a Manley Labs-al közösen a Massive Passive EQ-t, a Harman-nal együtt pedig Lexicon, Studer, dbx, és AKG emulációkat készítenek az UAD-2 DSP platformra. A Cakewalk új A-Pro szériás MIDI kontrollerek rendben vannak, mint ahogy az új SM Pro Audio MPatch v2.1 passzív monitor kontroller is.

Összességében jó volt a 2010-es NAMM. A vásárlóerő csökkenését kivédendő, a gyártók kisebb méretű/szűkebb funkcionalitású eszközökben látták a túlélést, vagy fogjuk rá a mobil felhasználásra… Pozitív, hogy a kisebb/könnyebb koncepció nem egyenlő mindenütt a gagyival. A digitális DJ szegmens még mindig húz, és a jövőben a szoftverek közötti integráció mindig ad majd alapot arra, hogy újabb kontrollerek/mixer-ek szülessenek. Érdekes módon nem volt igazi nagyágyú szoftveres hír, a hangminta kollekciók és hangminta-alapú szoftveres hangszerek új verziói domináltak. Az Ableton-Serato Bridge nem azt nyújtotta, amit a DJ-k vártak, de használhatónak tűnik, viszont a Twitter-en bonyolított Ableton vs. Serato cirkusz már-már nevetséges volt – nagy füst, kicsi láng. Csalódás a Korg tétlenkedése, de a nagy fejlesztések mindenütt elmaradtak. Külön vicc a Waldorf szereplése a Zarenbourg electric piano-val, amit már több mint 1 (vagy 2?) éve bemutattak és azóta sem emelkedett el a földről. A Waldorf különben is jobban teszi ha a Blofeld bug-ok irtására koncentrál, ha egyáltalán szeretné megérni a jövő évet. Voltak újracsomagolt termékek is bőven, minden különösebb fejlesztés nélkül más külalakban, más színekben tértek vissza a régi konstrukciók. Sajnos továbbra is sok volt a bejelentés ködös szállítási/piacra kerülési dátumokkal, a gazdasági helyzetre való tekintettel azonban ez a biztonsági tartalék érthető is. A 3 személyes kedvenc az SSL X-Patch, a Rane Sixty-Eight és a Focusrite Octopre MkII Dynamic lett.

NAMM 2010: ami érdekes maradt
Cimke:                                                                                     

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük