Miközben a NAMM után nagy a csend – gyakorlatilag semmi tényleg említésre méltó nem történt – a zeneiparban az üzleti jelentések, a Midem és különféle átrendeződések után felbolydult az élet.

Először is, itt az EMI jelentés, nem jó… A Warner-nál 17 millió USD nettó negyedéves veszteség mellett még 5%-al növekedett a digitális részleg. Egy évvel korábban 23 milliós nyereséget tudtak felmutatni. Edgar Bronfman CEO kijelentése volt a legérdekesebb: “A digitális formátumok növekedése lelassult az iTunes differenciált árképzésének köszönhetően 2009 áprilisában, a lehető legrosszabbkor.” Továbbá arról is beszélt, hogy így nem tudható, hogy a kevés vásárlás az adott esetben 30%-al magasabb árnak, vagy a fogyasztói ellenállásnak köszönhető. A hirdetéseken alapuló ingyenes szolgáltatásokkal való együttműködést pedig teljesen kizártnak tartotta.

A Spotify erre magyarázkodásra kényszerült: szó nincs róla hogy a Warner kivonná magát az eddigi megállapodások alól. De akárhogy is nézzük, nem vet jó fényt az európai Spotify amerikai piacra lépésére. A Warner katalógus nagyon fontos lenne, anélkül indulni pedig előrejelzett bukás. Ehhez hozzá kell tenni, hogy a Midem-en a Spotify 250.000 fős prémium felhasználói bázist tudott felmutatni, ami a teljes felhasználói szám mindössze 4%-a…

Közben meg csődbe ment az egykori YouTube-aspiránsnak szánt Veoh. Az ok a Universal Music-kal szembeni per, melyből ugyan nyertesen került ki a Veoh, de közben felőrölte magát. 70 millió USD tőke volt mögötte, de ez sem tudta életben tartani. Dmitry Shapiro CEO elmondása alapján nem tudták meggyőzni a UMG-t, hogy a Veoh nem ellenség, és nem használta jogtalanul a UMG tartalmait, a beadványok csak folytatódtak vég nélkül.

A MySpace-től távozott Owen Van Natta, aki annak idején sikerre vitte, majd eltávozott és visszatért, hogy felvegye a Facebook-kal a küzdelmet. A távozást igen diplomatikusan kommentálta Jon Miller News Corp Digital Media CEO, kifejtve, hogy a pozitív eredmények mellett szakmai és személyes okokból is érthető Owen Van Natta távozása.

Szétbomlik a Real Networks is, külön zenei és játék cégekre, állítólag így majd jobban tudnak koncentrálni a felhasználókra. 13.3 millió USD nettó veszteség mellett, erre szükségük is lesz.

A Google közben mindenféle előzetes figyelmeztetés nélkül törölt 6 nagyobb Blogspot zenei blogot, jogtalan felhasználásra hivatkozó panaszok miatt. A blogokban a bejegyzésekhez általában tartozott csatolt audio/MP3, de a blogok tulajdonosai állítják, hogy semmilyen jogsértést nem követtek el, a közölt anyagokra felhasználási engedélyük volt. A Google által kiadott válasz-nyilatkozatban az állt, hogy bár egyeztetni szoktak előre az ilyen esetekben, amikor ugyanazon blogokra egyszerre több panasz is érkezik, akkor azonnal megteszik a szükséges válaszlépéseket. Bárhogyan is alakuljon, remélem a tulajoknak van egy privát archívumuk, lehetőleg friss.

Mozgolódás a zeneiparban
Cimke:                                                 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük