Az elmúlt hetekben fejemre nőtt a munka, személyes ügyek, az adsr.hu átalakítása, egy rakás utazás, és beleástam magam keményen újra a programozásba. Kicsit szégyellem és sajnálom, hogy ez a hírek és a blogolás rovására ment, de utólag visszatekintve ez volt a helyes hozzáállás – így nem vonta el a figyelmemet és a jövőre koncentrálhattam. Most, hogy lepakoltam a súlyosabb terheket a vállamról, újra van időm és kedvem is írni arról, hogy mit találtam érdekesnek, és mi az, ami hidegen hagy.

Annyi időm mindig is lesz, hogy a napi aktualitásokat közelről kövessem, akkor is, ha nem írok róluk. Sőt, így alaposabban ki tudom próbálni az újdonságokat és olyan szempontokat is találok, amit egy-egy gyors session nem tesz lehetővé.

Orange OPC gitárkombó + PCOrange OPC gitárkombó + PC hátlap

Az Orange Amps OPC (Orange PC) kifejezetten érdekesnek tűnik: egy kombóba épített PC, azzal a kifejezett céllal, hogy a beépített PC emulációs/fizikai modellezés feladatokat végezzen. 4GB DDR2 RAM, 500GB merevlemez, integrált Nvidia GeForce 9300 grafikus vezérlő (opcionálisan ATI 5760 is), Intel CPU, WIFI, 8 x USB, 1 x PS2, 1 x Ethernet port + 1 x eSATA csatlakozók. A bemeneti audio csatlakozás univerzális, gitár, mikrofon, MP3 player, billentyűs hangszerek is beköthetők. Az előzetes infók alapján az erősítő szimulációs szoftver vintage és modern Orange erősítőket és ládákat szólaltat meg, valamint egy brand-elt recording szoftvercsomagot is adnak mellé, de a pontos részletek ezekről még nem ismertek. Júniusban ígérik a piacra kerülést, ára még nincs. További részletek és képek az Orange Amps új weboldalán.

elysia niveau filter pluginAz elysia kiadta az mpressor plugin (a vasról itt olvashatsz) niveau filter szekcióját VST, AU és RTAS plugin formátumban – ingyen. Egyszerű, ám hasznos kis tool lehet mindenki számára, aki szeret kísérletezni a különféle megszólalásokkal – a filter a mély/magas arányokat gyúrja át, a szélsőértékeken LP vagy HP filterként funkcionál. Egy email címért cserébe letölthető az elysia weboldalán Windows és OS X-re is.

Softube Walley People Dyna-mite dinamika pluginVolt időm szórakozni a Softube újdonságával a Walley People Dyna-mite dinamika plugin-nel is, és igencsak jó eredményeket adott. Limiter/expander funkciók, amikkel gate, ducking, de-essing oldhatók meg. Karakteres hangja van, töltsd le a 20 napos teljes funkcionalitású demót és próbáld ki, megéri…

Propellerhead ReBirth iPhone/iPad verzióA Propellerhead ReBirth iPhone verzió egyáltalán nem érdekel, ki a fene akar szórakozni miniatűr interfészeken a pattern kompozíciókkal, nem tudom, én biztos nem… arról nem is szólva, hogy nagyon elegem van a prüntyögős pattern zenékből, időtöltésnek biztos jó, de van jobb dolgom is. Az pedig, hogy nincs export, csak iPhone-ra? Nevetséges próbálkozás. Ja, és ugye a PC verzió már egy ideje ingyenes, akinek mégis nagyon kéne, és az legalább ReWire-en keresztül használható is DAW-okban. Ha mégsem tudtalak eltántorítani a használatától és van felesleges 7 dollárod, akkor itt megtalálod.

Akik beszereztek már egy iPad-ot, azoknak a legérdekesebb, amit ajánlani tudok, a C-Thru Axis szoftveres replikája Hex Osc néven 16 dollárért. iPhone-on persze ez is használhatatlan, mint a legtöbb kontroller tool. Az OSC vezérlésnek talán még több értelme lehet ebben a layout-ban videó esetén, mint audio célú használatkor, de a koncepció érdekes, a vas kb. megfizethetetlen, szóval igenis van értelme a szoftvernek, és egy ingyenes Max/MSP patch megoldja az OSC-MIDI konverziót is, ha arra van szükség.

C-Thru Hex OSC iPhone/iPad kontroller

A végére hagytam a legjobbat – a Nuendo 5-öt. Egy ideje szidtam magamban a Steinberg-et amiért hülyeségekkel tömik a felhasználók fejét és alibi release-eket nyomnak, hogy mégis történjen valami, de a Nuendo 5 nagyon is használhatónak tűnik és az újdonságok/ötletek kifejezetten tetszenek, és sokat fognak segíteni mindenkinek, aki kevés idővel és sok munkával birkózik nap mint nap. Beírtam egy nagy piros pontot az ellenőrzőbe.

Steinberg Nuendo 5 screenshot

Hogy volt, hogy volt…
Cimke:                                                                             

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.