Szerzői jogi razzia volt – a VOLT fesztiválon. DJ Yoda twitje zseniális, az Index cikk most jó, Pozsi védekezése részben jogos: nem átlátható a magyar szerzői jogi szabályzás, a betartása kliens oldalon macerás. Ahogy Yoda mondja a cikk végén: a magyar szabályozás nevetséges. Ráférne egy reform.
A lekapcsolásról: nem jó ötlet és nagy negatív imázs. A közönség biztos nem a szimpatikus arcokat fogja látni az ellenőröket. Engedni kell a buli végéig, és onnan kezdődjön az ügy.

Dobpergés… Goggle Buzz. A szerzői jogi gondolatok mentén be kellet látnom, hogy nagyon sokat profitáltam a Google Buzz-ból, És pont abból, ami miatt a nagy felhördülés volt: a kezdeti időszakban aktív automatikus közösségi háló építésből. Hirtelen találtam egy rakás, korábban nem ismert csatorna halmazt, bennük mindenféle információval. Nagyon gyorsan ki tudtam némítani azokat, akik nem érdekeltek, és akik megmaradtak azok okkal. Pont beletaláltam egy olyan ring-be, ami tele volt producerekkel, zenészekkel, promoterekkel, stb. Amit abból az időszakból ki tudtam menteni, az megmaradt más csatornákon, mert mára a Buzz leépült. Az aktuális kapcsolatépítési logika ezt nem teszi lehetővé. Sőt, a kapcsolati hálóm leépült, sokan csalódtak a Buzz-ban és leiratkoztak, mások levédték az accountjaikat, stb. De amit át tudtam menteni pl. RSS platformra, az máig remek.

Max ManusTovább: ezeken az ismeretségeken keresztül rengeteg ingyenes vagy licencel terjesztett zenéről kapok hírt nap mint nap. Kevés marad meg, a tartalom többnyire indie, néha viszont zseniális gyöngyszemek. Azóta nem kell a Pirate Bay. Hát ezt profitáltam én a Google Buzz indulásával.

Nekem az elmúlt hét híre a Norvégiában zajló copyright per (via TorrentFreak). Annak is épp az egyik, de nagyon fontos mellékzöngéje: a Norvég Filmalap finanszírozta az emberek adójaiból a Max Manus film 28%-át. És ekkor beütött: a kormányzati tőkével finanszírozott projektek esetén ki kéne kötni, hogy a fájlcsere nem szankcionálható. Azaz: adok pénzt, de arra kérlek, hogy a P2P szegmenst ne bántsd, mert inkább az információ terjesztése a célunk, mintsem a bevételek maximalizálása.

Megvalósulhat? Nehéz kérdés, mindkét oldalon pro és kontrákkal. Inkább kultúra/öntudat kontra anyagiak?

Razzia a VOLT-on, Google Buzz, norvég P2P
Cimke:                             

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük