Időm nem sok van mostanában, ezért inkább címszavakban írnék az elmúlt időszak érdekesebb történéseiről és audio/zeneipari híreiről, fontossági vagy időrendbeli sorrend nélkül.

A Cadac Sound-nak jön novemberben az új, Live1 névre keresztelt analóg keverőpultja, tetszetős retro dizájnnal – ahogy a név is mondja elsősorban élő alkalmazásokra (a Cadac élő és színházi alkalmazásokban erős). A többi ijesztő méretű pultjuktól eltérően ez kifejezetten kompakt mixer, 16/24/32 csatornás kivitelben lesz elérhető, és a Cadac szerint tökéletesen megfelelő DAW frontend célokra. A technikai adatok papíron meggyőzőek: 119dB jel/zaj viszony, tökéletesen lineáris (+/- 0dB) !!! átvitel 5Hz – 65kHz között, -80/-90 dB @10kHz áthallás, és könnyen szervizelhető moduláris kialakítás. Részletek a Cadac Sound weboldalán.

Cadac Live1 analóg pult

 

Waldorf PPG Wave 3.V wavetable szintetizátorMarginálisan érdekes a Waldorf PPG Wave 3.V szoftveres wavetable szintetizátor (169 EUR). mW1 és volt XTk tulajdonosként állítom, hogy a szoftveres replika nagyon is használható, ráadásul az új verzióban sample upload lehetőség is van. Az egyetlen, amin érdemes elgondolkodni, az a bug halmaz, amit ők programkódnak neveznek, és a nagyon lassú update-ek, amik miatt a Waldorf teljesen elvesztette a hitelét és vele együtt felhasználói bázisát is.

 

A Sonar X1-hez csak annyit, hogy a Cakewalk nem szégyellte megnézni a DAW versenytársak legjobb és leghasznosabb funkcióit, majd egybegyúrni azokat saját interfész dizájn alatt. Amit láttam az tetszik, bár még mindig rettenetesen zsúfolt a kezelőfelület – ezen az új dizájn sem segít. A dokkolás nem fogja kiváltani a szimultán megnyitott ablakokat, legfeljebb ezután a felhasználók a dokkokat tologatják ide-oda. Az egyszerűsítések inkább a munkafolyamatok megkönnyítésére és gyorsítására szolgálnak, az új ProChannel rendben van (tetszik a gyorsan változtatható routing), és a parasztvakításokat is minimumra szorították (VU méter digitális világban, ugyan már…).

 

Antares Mic Mod EFX mikrofon modellező pluginAz új Antares Technologies Mic Mod EFX a korábbi Microphone Modeler plugin utóda, 125 mikrofon modellel, fizikai modellezéssel, 159 USD áron. Sokáig rendszeresen használtam a Microphone Modeler-t, nagy durranásnak nem nevezném, egy low-end mikrofonból nem fog DPA-t csinálni. Amire jó, az a hangulatok és színek, érdemes a modelleket variálni, és ha épp megtetszik valami, akkor azt megtartani. Tapasztalataim alapján kifejezetten rosszul viselkedik pre-AD kompresszor használata esetén, ezért is került nálam a korábbi plugin a süllyesztőbe.

Tetszik viszont a Softube új reverbje, a TSAR-1. Sok mindent nem lehet írni róla, le kell tölteni a teljes funkcionalitású demót és kipróbálni (iLok szükséges hozzá). Akit a technikai részletek érdekelnek, annak irány a Softube weboldal.

Az Adobe bejelentette, hogy év végére kint lesz az Audition 3 audio editor Mac OS X publikus béta verziója, aki szeretné kipróbálni, az itt tud feliratkozni.

Az Avantone új hangfala, az Abbey Mini-Tower elég érdekesen néz ki ahhoz, hogy megérje kipróbálni – ha majd megjelenik. Most csak az alábbi kép került ki, és az előzetes infók 2500 EUR/pár árról szólnak, ami nem kevés…

Avantone Abbey Mini-Tower monitorhangfal

 

Aki igazán penge fejhallgatót szeretne magának a fülbedugós fajtából, annak ajánlom a Munitio Bullet Headphone modellt, titán borítású réz testtel, Kevlar erősítésű kábelekkel, aranyozott csatlakozókkal. 159 USD + szállítás, de egy ilyet kivenni a füledből a metrón – csajozós a javából.

Munitio fejhallgató

 

Végül pedig egy Mac-es videós hír: a Syphon egy open source frameserver alkalmazás, jelenleg csak privát bétában – hamarosan várható a publikus béta is. A szép benne, hogy full hardver gyorsítás alapú, a frame-ek ameddig csak lehet a videokártya memóriában maradnak, van alpha channel támogatás és akár HD felbontás alkalmazások közötti passzolgatása is megoldható, a rendelkezésre álló erőforrások értelmetlen foglalása nélkül. A Syphon implementációja az egyes környezetekben plugin alapú, a fejlesztők Quartz Composer, Max/MSP Jitter, OpenFrameworks, FreeFrame GL és Unity 3D Pro pluginokat nyújtanak, plusz SDK-t a további környezetekbe történő implementációkhoz.

 

A zeneiparban a legnagyobb hír a LimeWire bezárása – jogerős bírói ítélet alapján a fájlcserét fel kellett függeszteniük. Ez csak pár napja történt, de máris megszabadultak az alkalmazottak 30%-ától és nem nagyon látszik a kiút. A nyertesek a konkurencia, volt olyan oldal, ahol tízszeres adatforgalmat regisztráltak.

Aram Bartholl New York-ban egy pofonegyszerű, mégis meglepő megoldást talált ki az anonim fájlcserére: a Dead Drops névre keresztelt kezdeményezés lényege, hogy USB port-okat installál falakba. Ugye? Ide minden feltölthető és innen minden letölthető, ami biztonságosnak nem nevezhető, de instantnak biztosan. Nekem tetszik, itthon is elterjedhetne.

Audio/zeneipar az elmúlt két hétben
Cimke:                                                                                 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük