VJ/vizuál fronton két érdekességet szeretnék mutatni. Az első Marc Wren sFreeFrame plugin kollekciója – ezek a FreeFrame plugin-ek (4 db.) teljesen ingyenesek, FreeFrame 1.5 kompatibilisek, mi több, open-source jellegükből adódóan akár módosíthatók is, ha valakinek épp egy kis programozáshoz és OpenGL-hez lenne kedve. Kiemelendő, hogy az egyes plugin-ek reagálnak a zenére, és paraméterezhetőek is ebben a tekintetben, ha tehát valaki csak egy kis tétlen VJ show-t szeretne az előadásaihoz vagy mixeihez, akkor próbáljátok ki. Ingyenesen letölthetők itt.

ApexVJ logoA második egy új kiskedvenc, az ApexVJ. SoundCloud támogatással rendelkezik és megpróbálja értelmezni/lejátszani a lokális fájlokat is, és a böngészőben futtatható vizuálokat nyújt. Ez is inkább kikapcsolódásnak ajánlott, komoly munkára a beágyazott Flash plugin miatt nemigen futja, de egy izmos gépen valamilyen okos screen grabberrel lehet sampling-elni (teljesképernyős üzemmódban, naná).

Waves logoValószínűleg sokakat érint, hogy megjelent a Waves plugin-ek V8 verziója. Átvariálták a plugin csomagokat, jópár plugin kapott új interfészt, bugfix-ek és további funkciók kerültek beléjük, illetve egy rakás apróság, amit nem fogok egyenként felsorolni, akit érdekel, az tekintse meg a Waves weboldalán.

Shuffler.fm logoÉrdemes megemlítenem a Shuffler.fm szolgáltatást, ami a MIDEM 2011-en a figyelem középpontjába került. Zenei blogokban található tartalmakat lehet vele online hallgatni, és persze a stílusonkénti kategorizálás alap. A zenei blogokkal rendelkezők pedig akár hozzá is adhatják sajátjukat a portfólióhoz, így még szélesebb körű hallgatóságot érhetnek el. Tényleg olyan, mint a Pandora, csak még fókuszáltabb. Lejátszás közben pedig behúzza a forrás blogot, így extra promóciót nyerhetünk vele. Tetszik.

Ha még egyszer valaki megkérdezi, hogy mi a véleményem a TC PowerCore megszűnéséről, akkor felrobbanok. Hogy ezt megelőzzem, elmondom itt: csoda hogy eddig húzta. Jók a vasak, jók a plugin-ek, jó a sound – és nagyon alacsonyak voltak az eladások. Ez persze relatív világpiaci méretekben, de ott, ahol az UAD viszi a piac kb. 70%-át, mire számítottak/számíthattak? Pont ezért ajánlottak/ajánlanak UAD plugin bundle crossgrade-et, mert legalább arra van kereslet. Ettől függetlenül nem kell menekülni a süllyedő hajóról, lehet vele dolgozni, a plugin-eket is árulják még hozzá, alkalmankénti kisebb update-ek is várhatók (minimum a törvényben meghatározott support periódusra). Vitatható, de a DSP platformokat nagyon szorongatja a csak egyre erősebbé váló CPU világ – ráadásul a hardver fejlesztést is elvégzi más helyetted, “csak” a plugin-okat kell megírni. Tekintve, hogy a TC az algoritmusait felsőbb kategóriás termékeiből vette át a PowerCore platformra, illetve a friss plugin-eket más termékeiben is alkalmazta, ki lehet sakkozni, hogy hol is keletkezett az igazi veszteség. Szép volt, jó volt, de erről ennyit.

VJ és vizuál hírek, Waves frissítés, Shuffler.fm, PowerCore vég
Cimke:                                     

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük