A nap híre, hogy a Citigroup teljesen átvette az irányítást az EMI-nál, 100%-os tulajdonosként. A Terra Firma (Terra Capital) ingatlanbefektető társaság, amelyik tulajdonképpen szakmai hozzáértés nélkül, pusztán nyereségvágyból (és persze a csillogás illúziójáért) eddig az EMI-t birtokolta, végképp kikerült a képből. Hogy az is értse, aki nem követi figyelemmel a zeneipari történéseket, a Terra Firma Citi fedezettel a háta mögött vásárolta meg az EMI-t, majd addig halmozta a veszteségeket, amíg a Citi-től érkező pénz engedte, most pedig a Citi-nek sikerült rátennie a kezét a kiadóra – megjegyzem, erre már korábban is volt próba.

Az eredmény, hogy az EMI jelentős adósságállományának 65%-át a Citi leírta, ezzel 1.9 milliárd dollárra csökkentve azt. A működéshez egy közel 500 millió dolláros likvid tőkét is biztosít a Citi – ez tulajdonképpen a (várható eladás előtti) folyamatos, stabil működést hivatott garantálni. Az EMI-nál pozitívan kommentálták a történéseket, és a menedzsmentben sincs változás – egyelőre.

Ezzel úgy tűnik, hogy az EMI megvásárlása a Terra Group által az egyik legnagyobb médiaipari ballépésként vonul be a törtélembe. Ja, és ezzel együtt most már az EMI is amerikai kézbe került. A Warner általi felvásárlási szándékról keringő pletykák most biztosan felerősödnek. Azon is érdemes elgondolkodni, hogy a MIDEM-en bejelentett Spotify – Sony megállapodás után mindenki az EMI-t sejtette a következő meglépendő feladatnak a Spotify számára – az EMI kiszolgáltatottsága okán, persze. Ugyanakkor a licencjogok tulajdonosváltáskor legtöbbször nem transzferálódnak, hacsak erre nincs külön megállapodás a szerződésekben. Az is bizonytalan, hogy a Citi miképp kívánja értékesíteni az EMI-t, mert ugye senki nem gondolja komolyan, hogy a Citigroup megtartja az EMI-t és beleássa magát a zeneiparba. Bármi, ami eddig a Spotify – EMI tárgyalásokon elhangzott, ezzel a tulajdonosváltással kútba esett.

A Citigroup kezében az EMI
Cimke:                 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük