Az EU-s országhatárokon belüli exkluzív jogok a szolgáltatások szabad terjeszkedésének korlátozói – jelentette ki Julianne Kokott, az Európai Bíróság főtanácsosa. Ideális esetben a nézők szabadon választhatnának bármely 27 nemzet szolgáltatóinak pay-TV műsoraiból. Ha a bíróság pozitív elbírálásban részesíti az ügyet, az az országhatárok ledöntését jelentené az EU-s TV iparban, és nagymértékben befolyásolná a kizárólagossági jogokat és megállapodásokat.

Az EU-ban a TV piac földrajzi alapon szeparált és a tévés jogok egyes országokban vagy régiókban külön-külön értékesítettek. A főtanácsos véleménye alapján ez inkompatibilis az egységes EUs piac elvével. “A kizárólagos jogok a belső piacot nemzeti piacokra szeparálják, mely ellentmondásban van a szolgáltatásokhoz való szabad hozzáférés elvével” – mondta Julianne Kokott. A főtanácsosok véleménye nem kötelező érvényű, de a bíróság a legtöbb esetben követi a javaslatokat.

Az ügy több nagy médiakonszernt érintő peres eljárás után került terítékre, mely a nézők által kikódolt külföldi sugárzások miatt indult, ahol a jogokat birtokló lokális szolgáltatókat megkerülve nézik az emberek az adásokat. Egy kiemelt esetben egy angol kocsma szerepelt, ahol görög műholdas adáson keresztül nézhették a vendégek az angol fociliga meccseit, megkerülve a jogokat birtokló Sky Broadcasting-ot, mely ezután pert indított.

Könnyen belátható, hogy a pozitív ítélet esetén bármely EUs állampolgár bármely TV szolgáltatótól vásárolhatna szolgáltatást, ami ledöntené a területi korlátokat. Ez sokat lendítene az egységes EUs média piac és páneurópai licenc modell megteremtésében, ám a jogokat birtokló társaságok számára komoly pénzügyi elvonásokat jelentene. Ennek persze a társaságok nem örülnek túlságosan, és aggodalmuknak adtak hangot, amiért törvényi úton próbálja az EU rendezni a helyzetet, ahelyett, hogy konzultációs és egyeztetéses folyamat eredményeként alakulna ki a változás. Ami az egyiknek eredmény, az a másiknak veszteség, így van ez… Kíváncsi vagyok a további fejleményekre.

Terítéken az EU-ban az országos tévés közvetítési jogok
Cimke:         

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük