A Processing kreatív vizuális fejlesztőrendszer 162 béta verziója talán az egyik leghosszabb volt, bár ez egyáltalán nem riasztotta el a fejlesztőket és vizuális művészeket a használatától. A béta verziókat diákok, egyetemek, videoklipek, kiállítások, hirdetések és reklámok, grafikusok és videósok használták évek óta munkáikhoz – természetes volt a „béta” státusz, mely nem a kiforratlan állapotról, mint inkább a megcélzott funkcionalitásról mesélt.
Jó hír: a Processing elérte a hivatalos 1.0 verziót. Ben Fry és Casey Reas közös ötletéből született és teljesen ingyenes, open-source szoftver, mely a vizualizációt és a művészetet kapcsolja össze a Java programozással – hogy mennyire egyszerű vagy komplex eredmények születnek, az már csak a fejlesztők fantáziáján múlik, mert a környezet szinte mindenre képes.
Az utóbbi hetek munkája felgyorsult fejlesztéseket és újdonságokat hozott, közöttük:

  • a teljes képernyős mód komoly fejlődésen esett keresztül, korábban sokaknak okozott ez fejfájást
  • bitang jó OpenGL mód a GLGraphics library-n keresztül, ami kötelező letöltés mindenkinek, aki csak egy kicsit is komolyan veszi a munkáját
  • OpenGL anti-aliasing
  • a P2D render engine újra használható
  • Minim audio library a hanghoz
  • a library-k a szkeccsekkel együtt tárolódnak, mely megkönnyíti a hordozhatóságot és a megosztást
  • loadShape() helyettesíti a Candy-t vektor adatok importjához
  • az alap fejlesztőrendszer esetében a Tools menü bővíthető
  • egy rakás bugfix és korábbi beígért funkciók végre működnek

És persze a fejlesztés itt sem áll meg, hiszen az 1.0 sem tökéletes: fura OpenGL villogás, Mac-es Java bug-ok (Mac és Java – nem barátok) és egyéb apróságok keserítik még az életünket. A videó támogatáson is bőven van mit fejleszteni. Érdemes lenne lecserélni a QuickTime Java alapú videó library-t, ami nem konzisztens az összes platformon és helyette egy generikus, mindenhol működőt bevezetni helyette.
Az 1.0 verzió egy újabb korszak kezdetét mutatja. A Processing rengeteg díjban és elismerésben részesült eddig is, most pedig készen áll rá, hogy meghódítsa a világot. Ha a videó a XXI. század nagy dobása, akkor a Processing ennek egyik alappillére lehet – az interaktív, generatív vizuáloktól a DIY és ipari vizualizációs feladatokon keresztül és VJ/videós körökben az ötletektől, grafikáktól és mozgóképektől az utómunkáig és effektekig egyre többször fogunk találkozni vele. Szép új világ – tényleg.
További infók, letöltés, példák, kódrészletek, közösség és minden amit tudni szeretnél róla a Processing weboldalon.

Processing 1.0 verzió, vége a béta korszaknak
Cimke: