Az EMI nincs jó bőrben: az anyacég Terra Firma a belassult ingatlanpiac miatt hatalmas adósságokkal küzd, és már többször is szóba került, hogy a hitelező Citigroup ráteszi a kezét a kiadóra a fizetésképtelenségből kifolyólag. Ráadásként per folyik a Terra Firma és Citigroup között, melynek tárgya a felvásárláskor nyújtott hitelezési mód – pontosabban az, hogy a Citigroup a kezdettől fogva az EMI megszerzésére játszott és mindenáron bele akarta kényszeríteni a Terra Firma-t az EMI átadásába.
Ha ez eddig nem lett volna elég a “nagy négyes” legkisebb tagjának, márc. 31-én távozik a recording unit (EMI Music) CEO, Elio Leoni-Sceti. A múlt szerdán megerősített hír nem mond semmit a távozás okáról és mikéntjéről, az új CEO Charles Allen lett, aki eddig is elnöki székben ült jogkör nélkül. Elio Leoni-Sceti többé-kevésbé szimpatikus figura volt, és bár veszettül küzdött az EMI Music megmentéséért, az én szememben nagy negatívum, hogy 2 évvel ezelőtt a Reckitt Benckiser-től érkezett, ami egy FMCG cégcsoport, kozmetikai és háztartási termékekkel. Jópár próbálkozás történt az elmúlt évben a zeneiparban külső területekről importált vezetőkkel és válságmenedzserekkel, egytől-egyig bukásokkal vagy érdemi eredmények nélkül. A zenét kilóra mérni nagy hiba…
Aztán ott a hír a vereségről Pink Floyd által indított perben: az ítélet alapján az EMI-nak nem volt joga a Pink Floyd albumokat dalonként értékesíteni, csakis albumként egyben. Az EMI szerint a szerződés csakis a fizikai formátumokat érinti, a bíróság és a Pink Floyd szerint nem. Most vagy el kell távolítani az egyes dalokat a digitális áruházakból, vagy új megállapodásokat kötni, és tekintve a zenekar nem csökkenő népszerűségét, ez a fiaskó nem tesz jót sem az EMI megítélésének, sem a bevételeinek.
Ma pedig több helyről is olyan pletykák érkeztek, hogy a Warner újra megpróbálja az EMI felvásárlását. Egészen pontosan a Warner a gyengélkedő recording unit-ot kívánja megszerezni, míg a sokkal stabilabb és profitábilis EMI Publishing-ot a KKR befektetői csoport vásárolná meg. Érdekes, hogy a Warner – EMI felvásárlás rendszeresen szóba kerül és mindig valamilyen akadály kerül az útjába: ez most a fent említett Terra Firma kontra Citigroup per, aminek a lezáródásáig nem sok esélyt látok a megállapodásra, hacsak nem lennének hajlandók az új tulajdonosok azt is finanszírozni, aminek valószínűsége közel nulla. Valószínűbb, hogy puhatolózásról van szó: a kivásárlást belengetve akarják megbecsülni a Terra Firma anyagi helyzetét és hajlandóságát az üzletre.

Új vezető az EMI Music élén, pervesztés a Pink Floyd ellen, totális bizonytalanság
Cimke:                             

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük