Public Enemy + Sellaband

A Public Enemy 75.000 USD-re csökkentette a 250.000 USD-vel indított Sellaband akcióját. A Sellaband üzleti modellje a közösség általi finanszírozás. A zenekarok megadják, mennyiért készítenek el egy lemezt, majd a rajongók összedobják a pénzt – ha elérte az adakozás a célt, akkor jön a lemez. A Public Enemy elismerte, hogy ez a modell még kezdetleges, és bár szerintük a 250.000 USD elérhető lett volna, de túl sok idő alatt. Persze, így kb. mindent el lehet érni 🙂
A szomorú az, hogy a Sellaband és konkurenciája nem látják be, hogy high-profile művész ezen csak veszt. Sztár vagy? Mennyit keresel? El sem tudom képzelni? Na de akkor most megírod, hogy ennyiért csinálsz lemezt? Már ennyiért is? Kisember vagy… Talán meghallgatlak ha kijön a lemez, de már nem érdekelsz.
Kivéve persze a hardcore rajongókat. De vajon mindegyik adakozó ilyen?
Véleményem szerint a Sellaband az ugródeszka szélén egyensúlyozó zenekaroknak jó választás, akik viszonylag olcsón készíthetnek megfelelő minőségű lemezt + tehetnek mellé promóciót, így további ismertséget szerezve. Minden más kategória a jelen üzleti modell mellett esélytelen.

Csökkenő koncertbevételek

Live Nation infó, hogy a bulik 80 százaléka nem teltházas, és a jegyek 40%-a eladatlan marad. Gyerekek, nem véletlen… Mindenki arról beszél, hogy hihetetlen drágák a koncertek. 20.000 Ft egy Lady Haha? Ilyen árak mellett kevesebbszer mennek el az emberek bulizni. Az első negyedévben 21.8 millió dollárral csökkent a koncertbevétel. De azt is hozzá kell tennem, hogy ez a zeneipar azon kevés szegleteinek egyike, ahol a népszerű előadók tisztességes méretű falatokat csípnek le – miattuk is drága a belépő.

eMusic jutalékok, útkereső EMI, P2P hírek

Az eMusic publikálta a per-song kifizetési adatookat. Eszerint 2010 Q1-re 40 centet fizettek ki letöltésenként a label-eknek. Ez nem tűnik soknak, de 30%-os emelkedés a 2009 Q1-es adathoz képest. Az eMusic a bevételek 60%-át osztja meg a label-ekkel mínusz bizonyos költségek. A kifizetések alakulása per-track: 2009 Q1 – 30.5 cent, 2009 Q2 – 33.4 cent, 2009 Q3 – 34.2 cent, 2009 Q4 – 39 cent, 2010 Q2 – 40 cent.
Azt csak mellékesen teszem közre, hogy az EMI-nál óriási a mozgás, távozott a veterán Syd Schwartz, + tök új pozíciók és arcok, homályos feladatkörökkel. Épp, hogy elkerülték a Citigroup átvételt, és most próbálják kitalálni magukat. Nehezen megy. De én szurkolok nekik, mert kell a világon legalább egy jelentősebb tényező az USA befolyás ellensúlyozására.
Az elmúlt hét minden napján kaptam egy hírt egy-egy P2P szolgáltatás ellen indított jogi eljárásról. A RIAA és MPAA meg vannak őrülve, hogy nem tudják lelőni a Pirate Bay-t – amint valahol blokkolják, azonnal költözik és max. pár órás kiesések vannak.
A Newzbin-t hiába tiltatták le, egy hacker csoport bejelentette, hogy komplett másolatot szerzett mind a kódról, mind az adatbázisokról és máris fut a Newzbin2, de fizetős modellel támogatva. A Newzbin korábbi futtatója nem kevés éllel utalt rá, hogy ha milliókat csinálnak belőle az új tulajok, akkor neki is jár.
Ja és lesz uTorrent Linux-ra, ha ez számít valamit.

 

[poll id=12]

Heti zeneipari összefoglaló
Cimke:                                             

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük