Elindult a Soundsnap, egy ingyenes webkettes samplekönyvtár oldal. Ahogyan önfényezően kijelentik: “a hangminták YouTube-ja”. 30.000 mintával indultak, és a felhasználóktól várják a tartalmat melyre világméretű, nem kizárólagos, royalty mentes és továbbadható licencet szereznek amennyiben elfogadod a felhasználási feltételeket. Lehet az oldalon kategóriák szerint keresni, le/feltölteni amit akarsz, csak arra figyelj hogy már létező, jogvédett anyagokat ne tölts fel mert ez büntetendő és figyelik is rendesen (állításuk szerint… mint a YouTube a videókat? 🙂 akkor bármit feltölthetsz…). Szóval gyárts jó mintákat, töltsd fel, segítsd a többieket – alkalomadtán neked is szükséged lehet segítségre… Jelenleg csak 16bit/44.1 kHz WAV és AIFF formátumú file-okat fogad a rendszer, de ennyi elég is.
Egyik szemünk sír, a másik nevet. Egyrészt de jó, hogy van egy ilyen, ha egy idétlen madárcsiripelés kell akkor tuti lehet majd itt találni ilyet, ingyen. A baj csak az, hogy tele lesz szeméttel, aztán csak győzzed kiválogatni az értékelhető tartalmat. De ez csak szőrszálhasogatás.
A nagyobbik baj a licenceléssel van. Egyrészt OK hogy az oldal a célját csak úgy érheti el (ingyenesen felhasználható minták), ha a licenc tartalmazza a fenti kitételeket, másrészt ez aggályosnak tűnhet ha gyanakvó természettel vert meg a sors. A FAQ-ot végigolvasva (legalulról a második bejegyzés) azt állítja, hogy soha semmilyen módon nem fog a Soundsnap a feltöltött hangokból sample CD/DVD-ket készíteni és azokat árusítani, valamint hogy a licenc azért ad a kezükbe minden jogot hogy a feltöltött anyagokat promóciós célokra használhassák, pl. magazinok mellékleteként stb. A jogok korlátozás nélküli továbbadása pedig azért szükséges mert a Soundsnap-en keresztül jut el ez a többi felhasználóhoz. Ugyanakkor ha holnapra meggondolják magukat akkor jogilag nem lehet megfogni a dolgot, le kell nyelni a békát. És a felhasználó szereti a webkettőt, imád mindenféle tartalmat feltölteni, barátokat bejelölgetni, blogot írni stb. Tehát tartalom biztos lesz. Kérdés, egy ilyen licenc mennyire motiválja majd az értékes tartalmat előállító/birtokló felhasználókat hogy a zenésztársadalom önzetlen segítésén kívül egy profitorientált szervezet (ezt is elismerik) zsebét tömje, mindenféle viszonzás nélkül. Reálisabb megoldás lenne, ha minden felhasználó maga dönthetné el a tartalom milyen licenc alatt fusson, pl. a Creative Commons különböző licenceit alkalmazva, ahol a fizetős tartalomra is van lehetőség. Természetesen ekkor még kéne egy net-es fizetési rendszer csatlakoztatása is a szolgáltatáshoz, de ezekből rengeteg található már, nem lehet akadály (pl. Paypal). Hogy hogyan alakul a szolgáltatás jövője az leginkább a felhasználóktól, az ő igényeiktől függ.
Tipp: tartalom lesz, minőség kérdéses.
 p.s. persze hogy nyitunk egy account-ot

Soundsnap – webkettes samplekönyvtár
Cimke:                     

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük